Смъртоносен навик: новите правила на ЕС за тютюневите продукти влизат в действие 

 
 

Споделете тази страница: 

Научете повече за потреблението на тютюн в Европа от нашата обновена инфографика 

Повече от четвърт от населението на ЕС пуши – половината от всички тези хора ще умрат по-рано, като техният живот ще се съкрати със средно 14 години, показват данните. От 20 май в ЕС започват да действат новите правила, които целят да намалят привлекателността на тютюневите продукти, особено сред младите хора. Прочетете какво се променя и разгледайте нашата обновена инфографика за пушенето в ЕС.

Промените в правилата


Директивата на ЕС за тютюневите продукти бе приета през 2014 г. и започва да действа от 20 май. Тя въвежда по-стриктни правила за цигарените опаковки и други свързани продукти.


Част от мерките са насочени срещу разпространението на опасния навик сред младите хора – например, като се забраняват по-малките (и по-евтини) цигарени опаковки и добавянето на аромати към тютюна.


Предупрежденията за здравето ще трябва да покриват поне 65% от предната и задната страна на опаковките или на пакетите, в които се продава тютюн за навиване на цигари.


На страните-членки се дава право да забраняват онлайн продажбите на цигари и свързани продукти, а електронните цигари се регламентират или като медицински продукти, ако целта им е да помагат за отказването от навика, или като тютюневи продукти.


Край на "триковите" продукти


„Хората от целия ЕС ще видят опаковките на тютюневите продукти да се променят оттук нататък, като триковите продукти ще изчезнат от пазара, а опаковките ще съдържат повече предупреждения за здравето, отколкото реклама“, заявява авторката на доклада на ЕП по директивата Линда Макавън (С&Д, Великобритания).


„Ясните нови правила, заедно с другите национални мерки като забраните за пушене на обществени места, трябва да възпрат тютюневата индустрия от това да привлече ново поколение млади пушачи в Европа. Сега, когато тютюневите компании загубиха делото си в Европейския съд, страните, които още не са въвели изцяло директивата, трябва да се заемат с това и да го свършат“, добавя г-жа Макавън.


Опасността за здравето


Всяка година в ЕС близо 700 000 души умират заради потреблението на тютюн, посочва Европейската комисия. Пушачите страдат повече от ракови, сърдечно-съдови и дихателни заболявания, а половината умират по-рано от очакваното (техният живот е средно с 14 години по-къс).