Интернет за хората с увреждания: нови правила правят света онлайн по-достъпен 

 
 

Споделете тази страница: 

Access to video:   
       
Вижте видеоклипа, за да откриете как хората с увреждания могат да се възползват от технологиите 

Да откриеш информация в Интернет звучи като лесна задача, но не и за хората, които имат проблеми със зрението или други увреждания. Те имат нужда от помощ, за да може текстът на дадена страница да се превърне в реч, снимките - в думи, а жестовете на главата да се пренесат в движения на мишката. На 26 октомври Европейският парламент гласува нови правила, които ще гарантират, че уебсайтовете и мобилните приложения на публични институции са достъпни за всички.

Новата директива, която Парламентът разглежда, задължава страните в ЕС да направят така, че Интернет страниците и мобилните приложения на организациите в публичния сектор да бъдат достъпни за хората с увреждания. Парламентът вече е постигнал неофициално споразумение по текста със Съвета и сега то трябва да бъде потвърдено с гласуването в сряда в пленарна зала.


Защо са нужни новите правила


Съществуват много технологии, които позволяват управлението на компютър без мишка или увеличаването на текстове или изображения на екрана. Дори и с тях обаче хората с увреждания се сблъскват с трудности, когато ползват Интернет - например, ако дадена снимка не разполага с алтернативен текст, или пък ако видеоклип не съдържа надписи, описващи звуците в него. Това е още по-важно, когато се касае за официални уебсайтове, които предлагат основни услуги на хората в дадена страна.