Ден срещу хомофобията: ЕП разисква преследването на хомосексуални в Чечения 

 
 

Споделете тази страница: 

В навечерието на Международния ден срещу хомофобията на 17 май депутатите обсъдиха в пленарен дебат преследването на хомосексуални мъже в Чечения.

Депутатите потърсиха информация от Комисията и Съвета за отвличането и задържането на над 100 хомосексуални мъже и убийството на поне трима души в Чечения, част от Руската федерация. В резолюция по темата, приета на 18 май, Парламентът призовава чеченските и руските власти да работят за равенство и недопускане на дискриминация на граждани.

Освен това Парламентът обсъди прилагането на приетите от Съвета през 2013 г. насоки за подкрепа на човешките права на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните лица (ЛГБТИ), както и за това какви мерки може да вземе ЕС срещу нарушения на тези права.

ЕС подкрепя принципа, че хората с различна сексуална ориентация не могат да бъдат лишавани от техните човешки права. Европейският парламент е приел редица резолюции и доклади относно проблема с хомофобията, защитата на правата на интерсексуалните лица и нуждата от специална стратегия на ЕС относно правата на ЛГБТИ хората.

Заместник-председателката на ЕП Улрике Луначек (Зелени/ЕСА, Австрия) заяви: „Ние сме възприемани и уважавани като континента, на който е постигнато най-много (за правата на ЛГБТИ хората - бел.ред.) и то в не много лесна ситуация: ние сме имали и все още имаме много католически, много консервативни правителства. Но се възприема, че ние сме постигнали много, и Европейският парламент е най-активната част от това“.