Радиошоу за „Еразъм“ печели младежката награда „Карл Велики“ 

 
 

Споделете тази страница: 

Младежкият конкурс "Карл Велики" отличава проекти на млади хора, подобряващи разбирателството в ЕС 

Полско онлайн радиошоу, разясняващо програмата на ЕС за студентски обмен „Еразъм“, бе отличено с младежката награда „Карл Велики“ за 2017 г.

Конкурсът, организиран от Европейския парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“, награждава всяка година проекти на млади хора на възраст между 16 и 30 години, които допринасят за разбирателството между европейци от различни страни. В надпреварата участват подбрани проекти от 28-те държави-членки на ЕС.

Церемонията по награждаването тази година се проведе на 23 май в Аахен, Германия. Наградите за първите три проекта бяха съответно на стойност 7 500 евро, 5 000 евро и 2 500 евро.

Представителите на отличените проекти на церемонията в Аахен 

Отличените през 2017 г.

1-во място - Вечер на „Еразъм“ (Erasmus evening), Полша

„Вечер на „Еразъм““ е онлайн радио шоу за студенти, които обмислят възможността да се включат в програмата „Еразъм“ и да учат известно време в чужбина. То се е излъчвало на студентското радио Метеор на Университета „Адам Мицкевич“ в Познан, Полша. Сред гостите са полски студенти, които са учили в чужбина, и чуждестранни студенти, учещи в Полша. Предаванията са посветени на практически теми - как да се подадат документи, как да се изберат дисциплини в университета, какви са разликите между университетите , как да си намериш жилище и др.

2-ро място - „Преоткрий Европа“ (Re-discover Europe), Дания

 

„Преоткрий Европа“ е събитие, насочено към популяризиране на ЕС в датския град Олбор. Организаторите провеждат през май 2016 г. парад на хора от различни националности и изграждат мултикултурно селище, за да привлекат вниманието на местните хора към културното разнообразие в техния град. На 9 май пък е отбелязан Денят на Европа с дискусии относно бъдещето на Европа и улично парти.

3-то място - „Ние ли сме Европа“ (Are we Europe), Холандия

„Ние ли сме Европа“ е онлайн мултимедийна платформа, която дава възможност на младите хора да споделят своите истории относно какво означава да си европеец. Създателите на сайта вярват, че е важно младите хора да допринесат за изграждането на ново разбиране за Европа.

Българският проект в надпреварата бе уебсайтът Eurofriends, който предоставя възможност на млади хора да споделят своя опит за пътуването и живота в друга страна от ЕС.

Научете повече за наградата за 2017 г., като използвате хаштага #ECYP2017 в социалните медии.