Даване на убежище: „Нужна е система за справедливо разпределение на мигранти“ 

 
 

Споделете тази страница: 

Парламентът прие на 16 ноември преговорна позиция за промените в системата на ЕС за даване на убежище. Депутатката Сесилия Викстрьом обяснява основните точки.

Настоящата система за даване на убежище в ЕС, известна като системата от Дъблин, се оказа неспособна да поеме миграционната вълна от 2015 г., когато повече от един милион души дойдоха в Европа, бягайки от войни и преследване, и подадоха искания за международна закрила от държави-членки.

 

Комисията по граждански свободи одобри на 19 октомври 2017 г. предложения за реформиране на системата, а на 16 ноември с гласуване в пленарна зала Парламентът даде мандат за начало на преговори със Съвета. Авторката на доклада Сесилия Викстрьом (АЛДЕ, Швеция) поставя ударението върху три основни елемента:

 

  • Всички страни трябва да споделят отговорността за търсещите убежище
  • Държавите с външни граници, които са мястото на пристигане в Европа на повечето бежанци, трябва да поемат отговорност за регистрирането на всички пристигащи хора и за защитата на външните граници на ЕС
  • Хората, които имат нужда от международна закрила, трябва да я получават много по-експедитивно, отколкото това става днес, а тези, които нямат основания да получат убежище, трябва да бъдат връщани по бърз и уважаващ достойнството им начин

 

„Трябва да имаме въведена система, която работи независимо от това дали има голям или по-малък наплив от хора, за да не се налага повече да приемаме извънредни мерки“, заяви г-жа Викстрьом.

 

Прочетете повече за мерките за подобряване не единната европейска система за даване на убежище.