Рак на гърдата: „Трябва да улесним ранното диагностициране в цяла Европа“ 

 
 

Споделете тази страница: 

Около 90 000 жени в ЕС умират всяка година от рак на гърдата, казва депутатката Даниела Аюто и изтъква трудния достъп до профилактични прегледи в някои страни.

Ракът на гърдата е водеща причина за смъртта на жените в Европа на възраст между 35 и 59 години. Според Даниела Аюто (ЕСПД, Италия), която подготвя доклад на Европейския парламент по проблема, решението трябва да се търси в улесняването на достъпа до медицински прегледи навсякъде в Европа.

 

„В едно италианско семейство ако майката или съпругата иска да ходи на мамография редовно, поне веднъж на шест месеца, тя ще трябва да плати до 1 000 евро годишно. Не всички италиански семейства могат да си позволят такива разходи. Какво означава това? Това означава, че много жени, които са застрашени от рак, се отказват от профилактиката,“, завява г-жа Аюто.

 

Тя прави сравнението между страните с по-малки възможности и страните в Северна Европа, „където жените имат повече достъп до такива грижи“. "Ние искаме социално сближаване и по отношение на здравето“, заявява депутатката.

Даниела Аюто 

Европейският парламент и борбата с рака на гърдата

Ракът на гърдата се среща както при жените, така и при мъжете, но рискът от развитие на заболяването е около 100 пъти по-голям при жените. През 2013 г. (последната, за която има пълни данни) около 93 500 души в ЕС са умрели от рак на гърдата, като от тях малко под 1 000 са мъже.

Октомври е обявен за месец за борба с рака на гърдата, като целта е да се повиши осведомеността за рисковете и да се увеличат шансовете за ранно диагностициране и лечение.

 

Европейският парламент нееднократно е призовавал за мерки в цяла Европа за борба със заболяването. Последната декларация по темата е от юли 2015 г. , а по-ранни резолюции са тези от 2003 г. и 2006 г.

 

На 16 октомври депутатите организираха дискусия с външни експерти относно стратегията на ЕС за борба с раковите заболявания сред жените. Гледайте видеозапис на дебата.