Сексуално насилие: депутатите обсъдиха проблема в пленарен дебат 

 
 

Споделете тази страница: 

Участвалите в дебата осъдиха всички форми на сексуален тормоз и призоваха за засилване на мерките по проблема 

В пленарен дебат на 25 октомври депутатите дискутираха сексуалния тормоз във връзка със скандала с Харви Уайнстийн и твърденията в пресата за случаи в Парламента.

Разкритията за сексуален тормоз от холивудския продуцент Харви Уайнстийн и разгърналата се световна онлайн кампания #MeToo, в която жени споделят случаи на сексуално насилие, привлече вниманието към проблем, който често остава зад кулисите заради уязвимостта на жертвите. Парламентът също така е наясно със сериозните твърдения в пресата относно поведението на отделни депутати и затова реши да обсъди темата в пленарна зала тази седмица.

 

Депутатите осъдиха всички форми на сексуален тормоз и призоваха за засилване на мерките срещу проблема в и извън Парламента. Те подчертаха, че сексуалното насилие е широко разпространено, но дълго време е оставало извън общественото внимание, тъй като много от жертвите се боят или срамуват да говорят за преживяното.

 

Изследване на Европейската агенция за основните права от 2014 г. показва, че 55% от жените в ЕС са се сблъскали с някаква форма на сексуален тормоз през живота си, а една трета са били жертви на физическо или сексуално насилие в зряла възраст.

 

Ние трябва да „подкрепяме и да стоим на страната на жертвите, за да не се чувстват те засрамени и уплашени, че ще загубят работата си, да престанат да се чувстват виновни за нещо“, заяви депутатката Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания). „Единственият отговорен е този, който тормози и напада“.

 

„Мълчанието по темата е разбито“, каза Агнешка Козловска-Райевич (ЕНП, Полша). „Жертвите започнаха да говорят високо и техният глас започна да се чува“.

Ираче Грасия Перес (вляво) и Агнешка Козловска-Райевич 

Редица депутати изразиха възмущение относно изнесената информация за сексуален тормоз в Парламента. Ядвига Вишневска (ЕКР, Полша) заяви: „Тук, в самото сърце на европейската демокрация, има жени, които преживяват тормоз и насилие! Днешният дебат трябва да даде сили на жените да говорят за това“.

 

„За съжаление Европейският парламент не е имунизиран срещу подобно позорно поведение“, посочи Даниела Аюто (ЕСПД, Италия) и призова за нулева толерантност както в Парламента, така и „на всички други работни места - публични и частни“.

Ядвига Вишневска (вляво) и Даниела Аюто 

Малин Бьорк (ЕОЛ/СЗЛ, Швеция) заяви, че „ние се нуждаем от това мъжете да поемат отговорност. Ако те са част от проблема, те са част от решението“.

 

Тери Райнтке (Зелени/ЕСА, Германия) обяви, че също е била жертва на сексуален тормоз и се присъедини към апела към мъжете: „Да, тук става въпрос за жените, но това не е само женски въпрос. Ние се нуждаем от това мъжете да надигнат глас. Ние трябва да се борим с това заедно“.

Малин Бьорк (вляво) и Тери Райнтке 

Еврокомисарят Сесилия Малмстрьом определи последните събития като „отклик от всички краища на света от жени, които заявяват „Стига толкова““. Тя обяви, че Комисията ще започне ново изследване на темата за насилието, свързано с пола.

 

„Сексуалното насилие е злоупотреба с властова позиция“, изтъкна Ангелика Млинар (АЛДЕ, Австрия).

 

Милене Трошчински (ЕНС, Франция) предупреди срещу опасността да се отиде твърде далече в другата крайност: „Не трябва да приемаме, че всеки мъж или всяко момче са потенциални извършители“.

Ангелика Млинар (вляво) и Милене Трошчински 

Присъствието на темата в дневния ред на Парламента

 

Пленарният дебат на 25 октомври съвсем не е първият път, в който депутатите дискутират проблема със сексуалния тормоз. Предишният подобен дебат в пленарна зала се състоя през февруари 2016 г.

 

Парламентът също така е приел няколко резолюции по темата. Още през 2001 г. депутатите изтъкнаха, че растящата несигурност на работните места създава условия, насърчаващи тормоза, и призоваха държавите-членки да подобрят законодателството си. Други резолюции разглеждат премахването на тормоза като предварително изискване за равенство на половете и стъпка към икономическата еманципация на жените.

 

Парламентът се обяви и за присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени. Конвенцията определя, че подписалите я страни трябва да направят така, че сексуалният тормоз да подлежи на санкции.

 

Вътрешни мерки в ЕП срещу сексуалния тормоз

 

Парламентът има специална комисия с консултативни функции за предотвратяване на случаите на тормоз. Отделна комисия разглежда оплаквания от асистенти в Парламента спрямо депутати. Тя е председателствана от депутатката Елисабет Морен-Шартие (ЕНП, Франция).

 

На депутатите е раздаден наръчник, описващ какво поведение е приемливо и какво - не. От тях се очаква да използват любезен език и да се въздържат от нападки и коментари за външния вид на служителите. Те следва да зачитат личния живот на служителите си, да обсъждат проблемите и да се намесват незабавно, ако забележат каквито и да е непристойни действия сред служителите си. Подобен документ се подготвя и за асистентите.