Тестове върху животни в козметиката: Парламентът се обявява за световна забрана 

 
 

Споделете тази страница: 

Тестовете на козметични продукти върху животни са забранени в ЕС. Сега евродепутатите призовават за слагане на край на практиката в целия свят.

Забраната за тестове в ЕС

 

Тестването на завършени козметични продукти върху животни е забранено в ЕС от 2004 г. От 2009 г. не се позволява тестване на съставки от козметични продукти, както и продажба на продукти, включващи съставки, тествани върху животни.

 

Европа е най-големият пазар на козметични продукти в света и това оказва съществено въздействие върху производителите. Потребителите в ЕС използват поне 7 различни продукта всеки ден - сапуни, шампоани, грим, парфюми и др. Правилата на ЕС целят да гарантират, че всички тези стоки са безопасни за здравето на човека, но без да се правят опити върху животни.

 

Разширяване на забраната на световно ниво

 

Въпреки наличието на забрана на тестването в ЕС, малко страни до момента са последвали европейския пример и в 80% от всички страни по света това все още е разрешено.

Европейският парламент одобри на 3 май резолюция, която призовава за налагането до 2023 г. на световна забрана на тестовете на козметични продукти върху животни, както и на продажбата на съставки, тествани върху животни.

 

Депутатите призовават ЕС да се застъпи за такава забрана в рамките на ООН и да се предотврати всякакво разводняване на стриктните правила в ЕС, което може да се случи в хода на търговски преговори.

 

Съавторката на доклада на ЕП Мириам Дали (С&Д, Малта) определи резолюцията като ясен сигнал, че тестването върху животни на козметични продукти не може повече да бъде оправдавано. „Вярвам, че ние в ЕС вече сме показали, че забраната работи и че е дошло времето за реални действия“.

 

Приетият текст посочва, че забраната не е навредила на развитието на сектора в ЕС и изтъква, че се разработват алтернативни методи, които могат да заменят тестовете и в други сектори отвъд козметичната индустрия.

 

Грижата за животните е важна за хората в Европа

 

Изследване Евробарометър от 2016 г. потвърждава значението, което европейците отдават на добрата грижа за животните. Около 90% от гражданите са съгласни, че са нужни високи стандарти за защита на животните, които са признати в целия свят, а 89% считат, че ЕС трябва да направи повече за признаването в международен план на необходимостта от грижа за животните.