Разследването на ЕП за пестицидите: „Приоритетът трябва да бъде здравето“ 

 
 

Споделете тази страница: 

Комисия на Парламента трябва да предложи до края на 2018 г. подобрения в процедурите за одобрение на пестициди в ЕС във връзка с опасенията за човешкото здраве.

Ерик Андрийо 

Въпросите около спорния хербицид глифозат налагат внимателно вглеждане в начина, по който се одобряват пестицидите в ЕС, заявява френският депутат Ерик Андрийо (С&Д). Той е председател на специална комисия в Парламента, която следва да формулира препоръки по темата до края на 2018 г.

 

Веществото глифозат е в основата на популярни продукти за премахване на плевели, но в последните години се появиха съмнения, че то поражда ракови заболявания у хората и че някои от направените научни изследвания, които обявяват веществото за безопасно, са били повлияни от производителя Монсанто.

 

През октомври 2017 г. Парламентът поиска пълна забрана на използването на глифозат в ЕС до 2022 г., но през ноември държавите-членки одобриха удължаване на одобрението за продажба за още пет години, без да се споменава за забрана.

 

Парламентът сформира през 2018 г. специална комисия, която да разгледа случая. Разговаряхме с г-н Андрийо за целите, които комисията си поставя.

 

Страните в ЕС решиха да подновят одобрението за продажба на глифозат до 2022 г. Защо Парламентът реши да създаде специална комисия тази година?

 

Подновяването на одобрението не отговаря на въпроса за противоречите научни изследвания. Безотговорно е да се поднови лицензът, без да се получат още доказателства, че молекулата на глифозата и неговите коформуланти не представляват риск за здравето. За да защитим здравето на 500 милиона европейци, ние трябва да направим оценка на съществуващата процедура и да проверим дали са нужни подобрения.

 

Какви трябва да бъдат според Вас първите задачи на комисията?

 

Една от задачите би била да актуализираме познанията на членовете на комисията. След това ще трябва да оценим всяка стъпка от процедурата за одобрение, като потърсим отговори от засегнатите лица: компании, неправителствени организации, учени. Накрая ще формулираме конкретни предложения за подобряване на процеса.

 

Това засяга много хора: земеделци, компании и особено потребителите. Как ще намерите баланс между техните интереси?

 

За нас най-важното е да защитим здравето на 500 милиона европейци.

 

Разбира се, фермерите използват глифозат, но когато ги питаме: „Бихте ли продължили да използвате глифозат, ако се окаже, че то е опасен за здравето?“, те отговарят „не“. Те ще намерят решение.

 

Някои учени критикуват избора на изследвания от Европейския орган за безопасност на храните. Ще трябва да видим как се прави този подбор на изследвания.

 

Също така ние ще трябва да обърнем повече внимание на индустрията за здравните и етичните въпроси. Не можем да приемаме всичко в името на стимулирането на икономиката. За мен здравето е приоритет. Става въпрос да накараме индустрията да действа по друг начин.

 

Скандалът с Досиетата на Монсанто провокира голям интерес. Какво може да направи Европейският парламент, за да гарантира независимостта на научните изследвания?

 

Със сигурност е нужно да се отделят повече средства за независима наука и ние трябва да помислим по този въпрос. Какви гаранции имаме, че докладите, подготвени от ЕАБХ, са независими? Как да предотвратим намесата на лобисти? Затова се нуждаем от правила, които да направят така, че никой да не се може да се съмнява във валидността или независимостта на изследванията и направените заключения. Сливането на Монсанто и Байер показва отново как контролът върху живия свят се концентрира в ръцете на малцина. За мен това е неприемливо.

 

Глифозат сега има одобрение до 2022 г. Можем ли да очакваме промени преди това?

 

Решението, взето от Европейската комисия и Съвета, не е оспорено пред Европейския съд. Аз самият нямам възможност да го оспоря, иначе бих го направил. Възможно е обаче в резултат на нашите проучвания ние да поискаме преоценка на научното становище преди края на срока. В такъв случай е възможна забрана на глифозат.

 

Комисията на ЕП за пестицидите трябва да излезе с предложения до края на 2018 г. Какъв според Вас би бил един добър резултат от работата й?

 

Би било успех, ако излезем с конкретни предложения през декември, които да дадат насоки на Европейската комисия какво трябва да се направи, за да могат 500 милиона европейци да се хранят, да пият и да дишат, без да се налага да се тревожат за здравето си.

 

В момента нито седмица не минава, без да се разрази нов здравен скандал. Ние трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме по-добра защита на здравето на потребителите.

 

Това е наша отговорност. Ние трябва да успеем. Нямаме избор.

 

На 15 май комисията за пестицидите организира публично изслушване за процедурата за одобрение в ЕС.