Пластмасата в океаните: факти, рискове и нови мерки на ЕС 

 
 

Споделете тази страница: 

Пластмасовите боклуци застрашават живота в моретата и нашето здраве. Европейският съюз предприема мерки за намаляване на отпадъците от пластмаса.

Боклук в океана ©AP Images/European Union-EP 

Какво може да бъде по-невинно от сламка за пиене или онези евтини чинийки, които изхвърляме веднага след употреба? Проблемът е, че голяма част от тези боклуци в крайна сметка попадат в моретата и океаните по света. Пластмасовите боклуци са вече толкова често срещани, че според една прогноза до 2050 г. в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба, ако измерваме по тегло.

Комисията по околна среда одобри на 10 октомври правила, целящи да намалят присъствието на 10-те най-често срещани видове пластмасови отпадъци на морските брегове, както и на загубените риболовни принадлежности. Тези две групи заедно отговарят за около 70% от боклуците в морето. Около 50% от замърсяването се дължи само на пластмасови продукти за еднократна употреба: например, прибори, бутилки, фасове и клечки за уши.

Пластмасовите отпадъци причиняват множество проблеми в океаните 

Заплаха за околната среда и здравето

Пластмасата не означава само по-грозни плажове. Морските животни могат да се оплетат в по-големи плаващи парчета или да се объркат и да погълнат по-малки частици. Пластмасата привлича и токсични вещества, които попадат в храносмилателната система на рибите. От там по хранителната верига тя може да достигне и хората. Ефектът върху човешкото здраве е неизвестен.

Отпадъците носят и икономически загуби ‒ за секторите и хората, свързани с морето, но също така и за производителите. Само 5% от стойността на пластмасовите опаковки намира повторна употреба в икономиката, останалото просто се прахосва. Нуждата от повече рециклиране и от предотвратяване на попадането на още пластмаса в океаните е очевидна.

Повечето отпадъци на морския бряг са направени от пластмаса 

Предлагани мерки

Текстът, одобрен в парламентарната комисия по околна среда, предлага пълна забрана на продукти за еднократна употреба, за които има алтернативи, направени от други материали. Такива са например клечките за уши, приборите, чинийките, бъркалките, сламките и дръжките за балони.

За останалите видове продукти са предвидени различни видове мерки. За опаковките за храна и чашите се налагат цели за намаляване на потреблението. Производителите на продукти като мокри кърпички, цигарени филтри и опаковки ще бъдат принудени да поемат разходите по почистване и управление на отпадъците. За бутилките се въвежда цел до 2025 г. да се събират разделно 90% от тях. Етикетите на кърпичките и балоните ще трябва да съдържат информация за това как те трябва да бъдат изхвърлени.

Производителите на риболовни принадлежности пък ще трябва да покриват разходите за управление на отпадъците на пристанищните власти.

Кои са най-често срещаните пластмасови продукти за еднократна употреба на морския бряг 

Следващи стъпки

Новите правила ще бъдат обсъдени в пленарна зала на 22 октомври. Гласуването е предвидено за следващия ден.

Други мерки срещу замърсяването с пластмаса

Парламентът работи и по други мерки за намаляване на замърсяването. През септември 2018 г. депутатите подкрепиха европейска стратегия за намаляване на пластмасовите отпадъци и призоваха за забрана на добавянето на микрочастици в козметични продукти и продукти за почистване.

Европейският съюз също така ограничава използването на найлонови торбички.