ЕС и АСЕАН: възможностите за сътрудничество не се изчерпват с търговията 

 
 

Споделете тази страница: 

Райнхард Бютикофер 

Връзките на Европейския съюз с неговия източноазиатски аналог АСЕАН са насочени традиционно към развитието на търговията между двата региона. Според Райнхард Бютикофер (Зелени/ЕСА, Германия) обаче има възможности за взаимноизгодно сътрудничество и в други области като правата на човека и опазването на околната среда. Европейският парламент ще гласува неговия доклад за отношенията между ЕС и АСЕАН на 15 януари. Разговаряхме с немския депутат по темата.

Г-н Бютикофер смята, че е дошло време за разширяване на сътрудничеството в нови области: „Страните от ЕС и АСЕАН споделят общи тревоги по по-широк кръг от въпроси, отколкото традиционно мислим. Отношенията някак са се съсредоточавали почти изключително върху търговията и инвестициите, а това не отразява възможностите за сътрудничество“.


Депутатът е на мнение, че ЕС трябва да стимулира многостранни организации като АСЕАН, която би могла да допринесе за разрешаването на конфликти в Азия. „Някои от страните от АСЕАН са въвлечени в спорове около Южнокитайско море, например. Очевидно би било в интерес на Европа да подкрепи организация на страни, защитаваща тезата, че подобни проблеми следва да се решават съгласно международното морско право, а не със сила“, посочва той.