Търговия с услуги: Парламентът гласува препоръките си за TiSA 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Научете повече за договаряното Споразумение за търговията с услуги  

Европейският съюз участва заедно с други 22 страни-членки на Световната търговска организация в преговори за споразумение за търговията с услуги (TiSA), което трябва да подобри достъпа до нови пазари. Депутатите в Европейския парламент гласуваха на 3 февруари своите препоръки относно преговорната позиция на ЕС, като отбелязаха, че споразумението не трябва да ограничава правото на страните в ЕС да регулират въпроси от обществен интерес. Вижте нашата инфографика за повече факти относно TiSA.

Приетият текст отбелязва, че споразумението ще даде нови възможности на европейски фирми в области като транспорт, телекомуникации и финансови услуги. В същото време се посочва, че крайният договор не трябва да ограничава правото на страните в ЕС да регулират въпроси от обществен интерес като трудовите договори и защитата на личните данни.


„Със сигурност не искаме TiSA да подкопае услугите в обществения сектор, културата, трудовото законодателство, екологичните стандарти, защитата на потребителите, защитата на личните данни; с други думи, начина, по който живеем в Европа“, заяви авторката на доклада Вивиан Рединг (ЕНП, Люксембург) в интервю. „Нашите стандарти не могат да бъдат променени от което и да е търговско споразумение. Иначе Парламентът ще каже „не“ на края“, добави още тя.


Ролята на Парламента


Европейската комисия води преговорите от името на ЕС, като тя получава насоки от страните-членки. Крайното споразумение подлежи на одобрение от Парламента и от страните-членки. Ето защо депутатите в ЕП следят отблизо преговорния процес и изразяват препоръки, които отразяват тяхната позиция. Веднъж след като текстът на споразумението е финализиран, ЕП може да го одобри или да го отхвърли, но не и да го промени.


Депутатите разискваха преговорите за TiSA по време на пленарното заседание на 1 февруари. Гледайте видеозапис на пленарния дебат.


Научете какво казват депутатите онлайн по темата на EP Newshub.