Износ на оръжия: защо Парламентът иска по-строг контрол 

 
 

Споделете тази страница: 

Част от оръжията, произведени в ЕС, попадат в ръцете на хора, застрашаващи европейската сигурност. Парламентът призовава за по-строг контрол върху износа.

Оръжейната промишленост в ЕС произвежда всичко - от леки стрелкови оръжия и амуниции до радарни системи и подводници. Страните в Европа са сред големите износители в отрасъла, но въпреки европейските правила има случаи, в които оръжията се продават на авторитарни режими или са използвани в граждански войни, а понякога и от терористи.   

 

В страни в близост до Европа бушуват конфликти и затова контролът върху износа на оръжия е не само въпрос на етични принципи. „Ние говорим не само за мира или за репутацията на Европа, ние говорим за живота на нашите граждани“, заявява депутатката Бодил Валеро. Тя е авторка на доклад, призоваващ за подобряване на контрола върху износа на оръжия и за санкции за страните-членки, които не се съобразяват с минималните стандарти в отрасъла. Текстът бе одобрен в пленарна зала на 13 септември.

 

„Изискванията (относно износа на оръжия - бел. ред) са достатъчно добри; проблемът е, че страните не ги изпълняват“, обяснява г-жа Валеро. Резолюцията на Парламента предлага разширяване на критериите за износ и създаването на нов надзорен орган.

 

Според някои депутати проблемът с доставките за съмнителни купувачи е много по-съществен при други страни извън ЕС. „Пакистан, Северна Корея, Китай са сред страните, към които трябва да насочим вниманието си. Нито една от тези страни не е подписала Споразумението на ООН за търговията с оръжие, а страните в ЕС са подписали“, припомни Джефри ван Орден (ЕКР, Великобритания) по време на пленарния дебат.

 

Износът на оръжия от ЕС - какво показват данните

 

Пет страни от ЕС са сред десетте най-големи износителки на оръжия в света. Това са Франция, Германия, Великобритания, Испания и Италия. Ако бъдат взети заедно, страните от ЕС ще се окажат вторият най-голям доставчик на оръжия в света - през 2015 г. на тях са се падали 26% от световния износ, на САЩ - 33%, а на Русия - 23%.

 

Само 15% от износа на страните в ЕС отива в друга страна във вътрешния пазар. Близкият Изток е основен пазар за европейските оръжия. „Как е възможно 40% от нашия износ да отива към Близкия Изток, който е едно буре с барут“, задава въпроса Бодил Валеро.

 

Ембарго спрямо Саудитска Арабия?

 

В резолюцията Парламентът призовава ръководителката на външната политика на ЕС Федерика Могерини да наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия.

В изказване в пленарна зала на 12 септември Бодил Валеро каза: „Има ясна връзка между продажбите на оръжия за Саудитска Арабия, факта, че Саудитска Арабия финансира джамии в Европа и радикализацията на хора в тези джамии. Но въпросът не е само във финансирането на радикални джамии. Тук става дума и за това, че Саудитска Арабия предоставя оръжия на Ал Кайда, фронта Ал-Нусра и „Ислямска държава“. Тези терористични групи получават достъп до оръжия. Това е нещо, което не можем да приемем.“

Прочетете какво предприема Европейският съюз за борба с тероризма.

Критерии при вземане на решение от страните в ЕС за износ на оръжия 
  • Зачитане на международните задължения и ангажименти, особено на санкциите 
  • Зачитане на правата на човека и на международното хуманитарно право от държавата на местоназначение на доставките 
  • Оценка на вътрешната обстановка в държавата на местоназначение 
  • Оценка на рисковете за мира, сигурността и стабилността в даден регион 
  • Оценка на националната сигурност на държавите-членки и на приятелски и съюзнически държави 
  • Оценка на поведението на държавата купувач спрямо международната общност, включително по отношение на тероризма и зачитането на международното право 
  • Оценка на риска от отклоняване на продукцията към неоторизиран краен купувач или използване по неоторизиран начин 
  • Оценка на съвместимостта на износа с устойчивото развитие на страната купувач