Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

По-лесно пътуване в Европа

Правилата за наземните услуги на летищата трябва да бъдат допълнително разгледани

 
Самолет на летище Гетуик   Европейският парламент прие правила, насочени към по-ефективно използване на слотовете за излитане и кацане на летищата ©Belga/Designpics/I.Cumming

Нови правила за по-добрата защита на гражданите, живеещи в околностите на летищата срещу шума на самолетите и по-гъвкаво и ефективно разпределение на слотовете за излитане и кацане бяха одобрени от депутатите в сряда. Предложението за увеличаването на конкуренцията между доставчиците на наземни услуги на ключовите летища бе върнато на комисията за транспорт за допълнително обсъждане относно възможностите за подобряване на ефикасността на летищните услуги.


Вместо да отхвърли предложението на Комисията за наземните услуги на летищата, както бе препоръчано от комисията по транспорт, Парламентът поиска комисията да продължи работата си по него, така че да се стимулира ефикасността им и да се подобри качеството на обслужването на летищата, ползвани от над 5 млн. пасажери годишно.

„Основната цел на това предложение е да се подготви секторът за глобалната конкуренция и да се въведат минимални стандарти за качество“ заяви докладчикът Artur Zasada (EНП, Полша) по време на дебата преди гласуването.

Said El Khadraoui (С&Д, Белгия) призова за отхвърлянето на предложението. „Трябва да оставим страните членки сами да решат за допълнително отваряне на пазара“, заяви той, подкрепен от Wolf Klinz (АЛДЕ, Германия). „Не просто броят на компаниите, но и местните особености, квалификацията на работниците и трудовите условия, могат да бъдат определящи“, добави Klinz.

Защита на гражданите срещу шума на самолетите

Специфични цели за намаляване на шума трябва да бъдат поставени за всяко летище, но за да се достигнат, трябва да се следват и общи правила, посочва новият регламент за експлоатационни ограничения, свързани с шума.

За да бъде дадена на местните власти възможност да избират най-ефективните като цена мерки за намаляване на шума, депутатите добавиха изискването, че те трябва да се погрижат за здравните, социални и икономически аспекти и да следват „балансирания подход“, установен от Международната организация за гражданска авиация (ИКАО).

Европейската комисия трябва да бъде оправомощена да оценява предложените ограничения, но тя не би трябвало да ограничава страните членки в решенията им, според докладчика Jörg Leichtfried (С&Д, Австрия). Депутатите оставиха местните власти да решават дали да вземат предвид мнението на Комисията.

Правилно разпределяне на слотовете за оптимално използване на капацитета на летищата


Парламентът одобри разпределянето на слотовете за излитане и кацане на въздухоплавателните средства и вторичното търгуване с времеви слотове, с цел да се гарантира, че неизползваните слотове ще бъдат на разположение на заинтересованите оператори възможно най-скоро и по най-прозрачен начин, без да бъдат задържани прекалено дълго преди да бъдат предоставени отново на заинтересованите компании.

Депутатите отхвърлиха идеята на Комисията да се увеличи прагът „използваш или губиш“ от 80% до 85% от разпределителните слотове, и вместо това гласуваха за засилване на системата от санкции, за да се попречи на въздушните превозвачи да държат неизползвани слотовете или да ги  задържат твърде дълго, преди да ги върнат в пула.

„Разпределението трябва да бъде безпристрастно“ настоя докладчикът Gioammaria Uggias (АЛДЕ, Италия), добавяйки: „По тази причина решихме координаторите на слотовете да бъдат абсолютно независими от летищата и летищните оператори.“


Докладчик за ограничаване на шума: Jörg Leichtfried (С&Д, Австрия)
Докладчик за подобряване на разпределянето на слотовете: Giommaria Uggias (АЛДЕ, Италия)
Докладчик за наземни услуги: Artur Zasada (EНП, Полша)
Процедура: съвместно вземане на решения (обикновена законодателна процедура), 1 во четене

Също по темата

.   Начало   Инфографика за влаковете в Европа   Бъдещето на железопътния транспорт в Европа - на прав път ли сме?   ©Belga/Imagebroker/M.Weber   Наземно обслужване: ЕП предвижда защита за служителите   Полетен инженер инспектира самолет   Наземните услуги на летищата: повече конкуренция, по-високо качество   Браян Симпсън по време на чата с почитатели на ЕП във Facebook   Чат: Забраната за течности на борда на самолета може да отпадне скоро   Самолет на летище Гетуик   Правилата за наземните услуги на летищата трябва да бъдат допълнително разгледани   Пътник на жп гара "Брюксел Юг"   Депутати в ЕП искат подобряване на защитата на правата на пътниците   Инфографика: Туризмът в Европа   Туризмът в ЕС   Illustration image of roaming and holidays ©BELGA_Moodboard   Пет неща, които трябва да знаете, когато пътувате в чужбина   A 747 отлита от летище "Heathrow" в Лондон   ЕП търси начини за подобряване на услугите на летищата в ЕС   Чекиране на летище   ЕС подкрепя малките летища, като двигатели на регионален растеж   Мобилен телефон и сметка за телефон от 2005 г.   Ново споразумение за цените на роуминга включва и пренос на данни   ЕП настоява за по-добра защита на правата на пътниците при отмяна или забавяне на полети ©BELGA/F.Von Erichsen   Депутатите настояват за ясни и приложими права за пътниците по въздух   .   Въздушният трафик в ЕС   ©Belga/AFP   Парламентът дава зелена светлина на споразумението за пътническите данни със САЩ   Дават ли биометричните паспорти резултат в борбата с измамите с документи?  ©BELGA/KEYSTONE/A.Balzarini   ЕП изисква отговори от Комисията относно сигурността на биометричните паспорти   Лого на системата eCall   Животоспасяващaта eCall система трябва да стане задължителна