Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Наградата LUX за 2012 г.

„Шун Ли и поетът“ спечели филмовата награда LUX за 2012 г.

 
Наградата LUX бе връчена на режисьора Andrea Segre за филма „Шун Ли и поетът“   Наградата LUX бе връчена на режисьора Andrea Segre за филма „Шун Ли и поетът“

Филмът на Andrea Segre „Шун Ли и поетът“ бе отличен с филмовата награда LUX за 2012 г. на 21 ноември в Страсбург. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц връчи наградата на г-н Segre на официална церемония в парламентарната зала в Страсбург. Филмът разглежда проблемите на имиграцията и конфликтите между членовете на традиционните общества и индивидуалните стремежи. Той разказва една впечатляваща история за приятелство, която разбива стереотипите и предразсъдъците спрямо „чужденците“.


Останалите тазгодишни финалисти бяха Csak a szél (Само вятърът) на Bence Fliegauf (Унгария, Германия, Франция) и Табу на Miguel Gomes (Португалия, Германия, Франция, Бразилия).


Тази година, за първи път от създаването на филмовата награда LUX през 2007 г., Парламентът организира Филмовите дни на наградата LUX, по време на които се прожектираха филмите финалисти от всички държави членки, давайки възможност на хиляди граждани да гледат тези европейски филмови продукции.


Обявявайки наградата, председателят Шулц заяви: „Тази награда допринася за преодоляването на езиковите и географски бариери, давайки възможност на много хора да гледат тези филми и, дискутирайки ги, да се включат в едно общоевропейско културно пространство.“


На церемонията Andrea Segre заяви: “Благодаря на Европейския парламент и на организаторите на тази награда, тъй като тя е изключително важна за разпространението на независимото кино, което обсъжда проблемите и напреженията в обществата ни в Европа.“


Европейският парламент връчва филмовата награда LUX всяка година за филми, които илюстрират или поставят въпроси относно фундаменталните ценности на европейската идентичност, изследват културното многообразие в Европа или представят гледни точки относно процеса на изграждане на Европа.


Като част от наградата, Парламентът финансира превода на филмите финалисти на всички официални езици в ЕС за "Дните на филмите LUX". Освен това Парламентът спонсорира и адаптирането на оригиналната версия на спечелилия наградата филм за хора със зрителни и слухови увреждания, както и неговото представяне.