Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Какво се случи на изтеклата сесия: Брекзит, медицински изделия, емисии от коли

Пленарна сесия Статия - Бъдещето на Европа/Европейска интеграция / Бюджет07-04-2017 - 10:30
 

Европейският парламент формулира тази седмица принципите, които трябва да ръководят преговорите с Великобритания за отношенията след Брекзит. Депутатите настояха за бързото въвеждане на нови начини на контрол срещу измамите при тестването на емисиите на колите. Бяха одобрени по-строги правила за безопасност на медицинските изделия, както и планове за въвеждане на повече гъвкавост в дългосрочния бюджет на ЕС. Прочетете преглед на темите от пленарното заседание през април в Страсбург.


В резолюцията си за основните приоритети за предстоящите преговори между ЕС и Великобритания депутатите подчертаха нуждата от еднакво третиране на всички граждани - и на европейските граждани във Великобритания, и на британските граждани в ЕС. Всяко споразумение по темата подлежи на одобрение от Европейския парламент.


Нужни са мерки на световно ниво за овладяване на миграционните потоци в различни точки на планетата, заявиха депутатите в резолюция за миграцията и външната политика на ЕС.


Парламентът подкрепи планове за увеличаване на гъвкавостта на дългосрочния бюджет на ЕС. Целта е да се улесни бързата реакция на непредвидени кризи като тази с мигрантите.


Произходът на медицински изделия като гръдните импланти и тазобедрените протези трябва да може да бъде проследяван, а те самите трябва да отговарят на изисквания за безопасност, реши Парламентът. Бяха приети също така правила, налагащи по-строги етични изисквания относно ДНК-тестовете. Научете повече от нашето интервю във Facebook.


Разрастването на производството на палмово масло води до унищожаване на тропически гори и изчезване на животински видове, заявиха депутатите и поискаха единна система за сертифициране и отпадане на растителните масла като съставка на биогоривата.


С намаляването на таксите за трансфер на данни и разговори между телекоми Парламентът премахна последното препятствие за края на роуминга в ЕС. От 15 юни всеки един ще може да разговаря и да ползва мобилен Интернет в чужбина на цени като в собствената си страна.


Споразумението за трансфера на данни за търговски цели от ЕС към САЩ трябва да отговаря на европейските изисквания за защитата на личните данни, заявиха депутатите в резолюция.


В пленарен дебат много депутати изразиха опасения от широкото разпространение на езика на омразата и фалшивите новини, особено в социалните медии. Според повечето изказали се интернет компаниите трябва да направят повече за премахването на заблуждаваща информация или хули; други пък видяха в тези призиви опасност от цензура.


В реч в пленарната зала в Страсбург германският президент Франк-Валтер Щайнмайер отправи емоционален призив в подкрепа на ЕС. „От нас зависи да направим така, че европейската мечта да бъде предадена на следващото поколение“, каза той.


Депутатите одобриха помощ от 60 млн. евро за възстановяването на щети от наводнения във Великобритания. Средства от Европейския фонд за солидарност ще бъдат предоставени и на Кипър и португалския остров Мадейра, които бяха засегнати от горски пожари миналата година.


Украинците скоро ще могат да пътуват в 26 страни от ЕС, включително България, без визи, след като Парламентът одобри промяна в европейското законодателство. За да влезе в сила мярката, се очаква официалното одобрение от Съвета.

РЕФ. : 20170331STO69308
Актуализиране: ( 06-04-2017 - 17:26)
 
 
   
Сподели
 
 
Позицията на ЕП за Брекзит
 

За какво настояват депутатите в предстоящите преговори

 
Медицински изделия: по-голяма безопасност в Европа
 

Депутатите одобряват затягане на контрола след неотдавнашните скандали с гръдни импланти и тазобедрени протези

 
Емисиите от коли: Парламентът иска повече европейски контрол
 

Депутатите настояват за премахване на слабостите в контрола върху производителите