Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Региони и транспорт

 
Качеството на водите в Европа Инфографика - Туризъм / Околна среда22-08-2014 - 11:26

Лято е и милиони европейци се отправят на почивка на безбройните красиви плажове из Европа. Според доклада на Европейската агенция за околната среда за 2013 г. 95% от плажовете отговарят на минималните изисквания за безопасност на водите. Хърватия, Малта, Словения и Гърция са само някои от страните, които могат да се похвалят с отлично качество на водите за къпане. Къде обаче водата е най-бистро синя? (Продължение: Качеството на водите в Европа )

 
 

Открийте нови скрити съкровища в Европа с нашия списък във Foursquare

Други Институции / Информация / Туризъм20-08-2014 - 13:12
Страницата на ЕП във Foursquare  

Изоставен релсов път, пясъчен замък, таен бункер от съветско време – всички тези места имат своя загадъчен чар за онези, които имат желание и любопитство да ги опознаят. Преди една година Европейският парламент Ви предложи списък с 28 скрити съкровища в Европа, по едно от всяка страна. Сега ние превръщаме идеята в традиция и Ви каним да научите още повече за нашия континент чрез новия ни списък от интересни места във Foursquare. (Продължение: Открийте нови скрити съкровища в Европа с нашия списък във Foursquare )

 
 
Знаете ли своите пътнически права?  

Винаги има неща, които могат да бъдат подобрени, за да се превърне лятната екскурзия от просто хубава в наистина незабравима. Европейският парламент е подготвил законодателни промени, които ще увеличат правата на пътниците в ЕС. Таксите за роуминг вече бяха намалени за пореден път от началото на юли, но не е далеч и пълното им изчезване. Обединеният контрол върху въздушното пространство и засилването на конкуренцията при жп транспорта ще доведат до по-ниски цени за пътуване. (Продължение: Пътнически права: как ЕП се грижи за Вашето лятно пътешествие из Европа )

 
 
Airplane noise ©BELGA_DPA_A.Dedert  

Шумът от самолети застрашава здравето и затова повечето летища и властите налагат ограничения върху движението на летателни апарати. На 10 април комисията по транспорт на ЕП одобри споразумение със страните-членки, което създава рамка за мерките срещу шума около летищата и оставя в ръцете на местните власти възможността да влияят върху вземаните решения. (Продължение: Намаляването на шума около летищата: въпроси и отговори )

 
 
Докладчикът на ЕП Петер Лизе  

Усилията да се наложат повече отговорности на авиокомпаниите за опазването на околната среда продължават да провокират смесени реакции. Когато ЕС реши да включи сектора в своята схема за търговия с емисии, страните извън ЕС се противопоставиха. Депутатите одобриха на 3 април споразумение със Съвета, по силата на което задължения по схемата до 2017 г. ще имат само полетите в рамките на ЕС. Разговаряхме с докладчика на ЕП Петер Лизе (ЕНП, Германия). (Продължение: Решението на ЕП за емисиите на авиокомпаниите: „най-добрият възможен компромис“ )

 
 
Докладчикът на ЕП Ханс-Петер Майер  

Купувачите на пакети от туристически услуги трябва да бъдат защитени в случай на фалит на ползваната от тях пътническа агенция, а при съществени промени в условията на офертата потребителите ще има правото да се откажат и да си получат парите обратно. Това предвиждат обновени правила за пакетните туристически пътувания, които ще бъдат гласувани от Европейския парламент на 12 март. Разговаряхме с докладчика Ханс-Петер Майер (ЕНП, Германия) след гласуването в парламентарна комисия на 11 февруари. (Продължение: Туристически пакети: защита срещу фалит на агенцията и срещу промени в условията )

 
 

Fourth Railway Package

Transport26-02-2014 - 13:49

The Fourth Railway Package aims to improve the quality of passenger rail services and reduce fragmentation of the internal market in passenger rail services. The new rules seek to ensure that all operators have access to rail infrastructure, give new operators more opportunities to compete for public service contracts and harmonize safety certification and vehicle authorization procedures in order to cut costs and save time. (Read more: Fourth Railway Package )

 
 

ЕП ще гласува на 26 февруари правила, които ще гарантират, че от октомври 2015 г. всички нови модели коли, продавани в ЕС, ще могат да подават автоматично сигнал на спасителните служби, ако претърпят тежко пътно произшествие. Разходите за инсталиране на необходимото оборудване се оценяват на под 100 евро за кола, но се смята, че системата може да помогне за спасяването на живота на до 2 500 души годишно. (Продължение: ЕП гласува относно въвеждането на системата eCall в новите модели коли )

 
 
 

Европейският парламент ще гласува тази седмица правила, които целят да направят железопътния транспорт по-привлекателен чрез засилването на конкуренцията в сектора и уеднаквяването на процедурите за сертифициране на вагони и локомотиви. Дебатът в пленарна зала ще се проведе на 25 февруари следобед, а самото гласуване е на 26 февруари. Научете повече за железопътния превоз от нашия видеоматериал и проследете дискусиите в Парламента чрез линковете в карето вдясно. (Продължение: ЕП гласува мерки за по-конкурентен и хармонизиран железопътен транспорт )

 
 
Системата eCall би могла да спаси до 2 500 човешки живота годишно  

Комисията по вътрешен пазар на ЕП ще гласува на 11 февруари правила, които ще гарантират, че от октомври 2015 г. всички нови модели коли, продавани в ЕС, ще могат да подават сигнал на спасителните служби, ако претърпят тежко пътно произшествие. "Системата eCall може да спаси до 2 500 живота годишно и това е решаващ аргумент за въвеждането й в целия ЕС", заявява авторката на доклада на Парламента по темата Олга Сехналова (С&Д, Чехия). (Продължение: Комисия в ЕП гласува относно въвеждането на системата eCall в новите модели коли )