Споделете тази страница: 

Одобрението на Европейския парламент за трансатлантическото споразумение в областта на търговията и инвестициите може да бъде поставено под въпрос, ако не бъде прекратено общото масово наблюдение от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Това се казва в приетата в сряда от ЕП резолюция, която слага край на 6-месечното проучване на програмата за наблюдение на САЩ.

Европейският парламент смята, че ЕС трябва да спре действието на споразумението за обмен на банкови данни със САЩ, както и предаването на лични данни от ЕС към дружества, установени в САЩ, които се придържат към принципите за сфера на неприкосновеност на личния живот. Според депутатите борбата срещу тероризма не може да оправдае тайното и незаконно масово наблюдение.


Резолюцията, с която членовете на Европейския парламент отправиха своите констатации и препоръки за повишаване на неприкосновеността на личния живот на гражданите на ЕС, бе подкрепена с 544 гласа. 78 гласуваха „против“, а 60 се въздържаха.


„Разкритията на Сноудън ни дадоха възможност да реагираме. Надявам се, че ще успеем да превърнем тази реакция в нещо положително, което да продължи и в мандата на следващия Парламент - законодателдство за защита на данните, с които всички да се гордеем“, заяви докладчикът Клод Морайс (С&Д,Великобритания). „Това е единственото международно разследване на масово наблюдение. (...) Дори и Конгреса в САЩ не е имало подобно разследване“, добави той.


Парламентът не трябва да дава подкрепата си за окончателното споразумение за трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите със САЩ, ако то не зачита в пълна степен основните права на гражданите на ЕС, се казва в приетата резолюция. ЕП счита, че защитата на данните трябва да е извън рамките на търговските преговори между ЕС и САЩ. Одобрението на Европейския парламент за споразумението може да бъде поставено под въпрос, ако не бъде изцяло прекратено общото масово наблюдение и прихващането на съобщенията на институциите и дипломатическите представителства на ЕС.


Депутатите призовават за „незабавно спиране“ на предаването на лични данни от ЕС към дружества, установени в САЩ, които се придържат към принципите за сфера на неприкосновеност на личния живот. Този механизъм не осигурява адекватна защита за гражданите на ЕС, смятат депутатите и призовават САЩ да представи предложение за нова рамка за пренос на лични данни от ЕС към САЩ, която отговаря на изискванията на законодателството на ЕС за защита на данните и осигурява необходимото равнище на защита.


В резолюцията депутатите заявиха, че борбата срещу тероризма не може да оправдае тайното и незаконно наблюдение. Според тях трябва да се замрази изпълнението на споразумението във връзка с Програмата за проследяване на финансирането на тероризма, докато не се провери достоверността на твърденията, че американските власти имат достъп до банкови данни на гражданите на ЕС извън рамките на програмата.


Резолюцията съдържа призив за създаването на „европейска програма за защита на лицата, които сигнализират за нарушение“, в която специално внимание трябва да се обърне на "сложността на подаването на сигнал за нарушение в областта на разузнаването". ЕП призова страните членки да обмислят възможността да осигурят на лица, сигнализирали за нарушение, международна закрила от наказателно преследване.


В резолюцията се посочва, че Европа трябва да развива своите собствени IT „облачни“ услуги, включително и в областта на кибер сигурността и криптирането, за да се гарантира по-високо ниво на защита на личните данни.


Проучването на Комисията за граждански свободи започна през септември 2013 година. Оттогава досега са проведени общо 16 изслушвания по темата.


 

Процедура: Резолюция