Споделете тази страница: 

Евродепутатите обсъдиха терористичните атентати, техните причини и политическите последици от тях  

„Политическото парадиране“, което приравнява бежанците с терористи, само подклажда омразата и отчаянието, които мотивират хората да се присъединяват към терористични групи. Това казаха много евродепутати по време на дебата в сряда. Вместо да позволяват свободите и толерантността на Европа да бъдат подкопавани, страните от ЕС трябва да се стремят да подсилват сигурността чрез сътрудничество.

Председателят на ЕП Мартин Шулц откри сесията, като осъди терористичните атаки в Тунис във вторник. „В рамките на две седмици бяха извършени терористични атентати в Бейрут, Париж, Дамаск и Тунис и всеки път има болка. Всички сме загрижени, но ще продължаваме борбата си ... заедно с нашите съюзници,“ каза господин Шулц.


„Европейското сътрудничество трябва да бъде засилено и да развивано,“ каза Никола Шмит от председателството на Съвета. Той увери евродепутатите, че „Хартата на основните права на ЕС ще бъде ръководен принцип“ при изготвяне на антитерористични мерки.


„Ние стоим рамо до рамо с Френската република. ... Френската република е и наша република,“ заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Не мисля, че трябва да приравняваме бежанците, лицата, търсещи убежище и мигрантите, от една страна, с терористите, от друга. ... Тези, които извършиха тези атентати в Париж, са същите хора, които принуждават нещастните и злополучните на тази планета да бягат,” каза още той.


„Ние мислим, на първо място, за жертвите и техните семейства,“ а не за терористите, каза председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер (Германия), като подчерта, че е „недопустимо“ да се твърди, че бежанците, които идват в Европа, са терористи. Всъщност те са „жертви на тероризма“. „Трябва да се разрешим ситуацията с резервационните данни на пътниците (PNR), да постигнем напредък с Европол, директивата за защита на данните, премахването на финансирането за тероризма и законодателството за съхраняване на данни,“ каза още той, като наблегна на нуждата от дела, а не само думи.


Председателят на С&Д Джани Питела (Италия) обеща, че „Европа няма да позволи да бъде променена от тероризма.“ „Това не трябва да се превръща в европейския 11 септември,“ предупреди той, като подчерта, че Европа трябва да бъде единна, да вземе инициативата и да инвестира в „интелигентни“ разузнавателни служби. „Ние ще работим за постигането на споразумение за PNR преди края на годината,“ добави той.


„Нашата солидарност трябва да бъде с народа на Франция, Тунис и всички други жертви на ИДИЛ,“ каза лидерът на ЕКР Сайед Камал (Великобритания). „Трябва всички ние да се обединим и да им покажем (на терористите), че те няма да успеят,” каза той и добави, че „ако всеки път, когато ни нападнат, ние подкопаваме своите свободи, няма да останат никакви свободи, които да защитаваме.”


„За терористите няма граници, но за нашата полиция и разузнаване все още има,” каза лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстад (Белгия). „Ако трябва да избираме между суверенитет и безопасност, аз бих избрал безопасността,” добави той. Относно резервационните данни на пътниците той каза „Трябва да имаме някакъв вид задължителен обмен на информация ... общ фронт, за да победим ИДИЛ, ... и европейска разузнавателна агенция.”


„Нека не повтаряме грешките от 11 септември: тероризмът срещу тероризма ... не пресуши корените на тероризма в Афганистан или другаде,” каза Габриеле Цимер (Европейска обединена левица/Северна зелена левица, Германия). За Зелените Филип Ламбертс (Белгия) заяви, че нашите общества нямат нужда от повсеместно наблюдение, а от по-добър обмен на данни между националните служби.


Пол Нътал (Великобритания) се изказа от името на ЕСПД в полза на „пресичането на саудитския уахабизъм” и премахването на свободата на движение в шенгенската зона. Той получи подкрепа по този въпрос от лидерът на ЕНФ Марин Льо Пен (Франция), която обвини „наложените икономии” за намалените бюджети на полицията и армията на Франция.


Можете да следите дебата, да прегледате свързаните с него документи и да гледате коментари на живо в Storify.Бележка за редакторите


Резолюция относно предотвратяването на радикализацията и вербуването на граждани на ЕС от терористични организации ще бъде гласувана в сряда, около 14.00 ч. българско време, след провеждането на дебат във вторник следобед (доклад на Рашида Дати).