Споделете тази страница: 

В четвъртък евродепутатите приветстваха огромния напредък в преговорния процес за членството на Черна гора в ЕС, която оглавява списъка на най-напредналите страни в този процес, но отбелязаха, че корупцията и организираната престъпност остават сериозен проблем. Евродепутатите подчертават също и опитите на Русия да повлияе върху развитието на Черна гора, която преследва евроатлантическата интеграция.

Докладчикът на ЕП  Чарлз Танък (ЕКР, Великобритания): „Черна гора, както винаги, си остава добрата новина от Западните Балкани. Напредъкът на страната в процеса на привеждане на законодателството в съответствие с правото на ЕС продължава с добра скорост. Ние очакваме страната официално да се присъедини към НАТО по-късно тази година. Изключително важно е да продължаваме да отстояваме ролята, която членството в ЕС може да изиграе за единството, мира и просперитета на Западните Балкани.“.


Евродепутатите приветстват факта, че са отворени 26 преговорни глави и две са затворени. Те призовават Съвета „да ускори преговорите“ през 2017 г. , а  Черна гора да засили темпа на реформи.


Въпреки това, членовете на ЕП са дълбоко загрижени от поляризирания вътрешен климат и бойкота на работата на парламентарните дейности от членове на опозицията. Евродепутатите призовават опозицията да сложи край на бойкота и да се присъедини към правителството.


В допълнение към това, корупцията, организираната престъпност и опитите за ограничаване на свободата на медиите остават области на сериозно безпокойство, се казва в резолюция, която беше приета с 471 гласа „за“ срещу 98 „против“, с 41 „въздържал се“.


Членовете на ЕП изразяват загриженост относно обвиненията в опити на Русия да повлияе на Черна гора и дестабилизира Западните Балкани, както се вижда от усилията за дискредитиране на изборите през октомври 2016 г. Те призовават върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини да следи отблизо текущите разследвания по обвинения в опит за държавен преврат.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ


Процедура:  незаконодателна  резолюция