Споделете тази страница: 

 

  • национални цели като част от общата цел на ЕС за намаляване на въглеродни емисии с 30% до 2030 г.;
  • обхваща въглеродните емисии от селско стопанство, транспорт, строителство и отпадъци;
  • евродепутатите добавят мерки за насърчаване на правителствата, за да започнат веднага изпълнението на споразумението;
  • мерките се вписват в общия ангажимент на ЕС за намаление на емисиите с 40% до 2030 г.
Хора строят стена против морето на атола Маджуро, Маршалови острови. Малките островни държави са в особена опасност от климатичните промени  

В сряда евродепутатите приеха план за нови задължителни намаления на въглеродни емисии и осъдиха оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение.

Тези намаления ще допринесат за постигането на общата цел на ЕС от 40% на нивата на въглеродните емисии, спрямо тези от 1990 г., до 2030 г. ЕС се ангажира с тези намаления в рамките на Парижкото споразумение.

 

Законодателството ще гарантира, че общата цел на ЕС ще бъде задължителна на национално ниво за секторите, които не са обхванати от пазара на въглеродни емисии в ЕС. Това са селското стопанство, транспортът, строителството и отпадъците, които съставляват около 60% от емисиите на парникови газове в ЕС.

 

Всяка държава членка на ЕС ще трябва да започне да следва план за намаляване на въглеродни емисии от 2018 г., вместо от 2020 г. както е предложено от ЕК, за да се избегне увеличаването на емисии през първите няколко години или отлагане на намаляването на емисии.

 

Задълбочен анализ на предложението, включващ национални цели и максималната годишна гъвкавост

 

За да се осигури дългосрочна предвидимост, евродепутатите поставят цел за намаляване на въглеродните емисии с 80% спрямо нивата от 2005 г. до 2050 г.

 

Възнаграждаване на ранните действия

 

Евродепутатите предлагат също държавите членки с БВП под средния за ЕС, които са предприели или ще предприемат действия до 2020 г., да получат възнаграждения, с повече гъвкавост в по-късния период на изпълнение на схемата.

 

За да се подпомогнат държавите членки да постигнат своите цели, регламентът позволява те да вземат до 10% от годишно разпределеното им количество за следващата година, като по този начин го намалят.

 

Докладът беше приет с 534 гласа „за“ с 88 гласа „срещу“, 56 „въздържал се“.

 

Цитат

 

Докладчикът Хербер-Ян Хербранди (АЛДЕ, Холандия) коментира: „Днешният вот дава пределно ясен сигнал на Доналд Тръмп: Европа действа по своите ангажименти по Парижкото споразумение и се възползва от възможностите за зелен растеж без Вас. Почти всички политически групи подкрепиха силно и амбициозно климатично законодателство.“

 

Следващи стъпки

Евродепутатите започнаха преговори със Съвета с цел постигане на споразумение на първо четене по предложението. Неформалните тристранни преговори ще започнат, когато Съветът определи позицията си.

 

Дебат относно намерението на САЩ да се оттеглят Парижкото споразумение

 

В сряда Парламентът обсъди и намерението на президента на САЩ Доналд Тръмп да оттегли страната от Парижкото споразумение. Това стана с участието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и президента на Маршаловите острови Хилда Хайне. Последната каза: „Сега светът гледа Европа... При средна надморска височина от два метра няма къде да бягаш или да се скриеш от климатичните промени... Моята страна е в опасност да стане напълно необитаема преди края на века.“

 

Председателят на Европейския Парламент Антонио Таяни (ЕНП, Италия) каза: „Климатичните промени представляват едно от най-належащите предизвикателства, пред които сме изправени днес... Захващайки се с това предизвикателство, ЕС създава нови възможности за нашите граждани и промишленост... Казано просто, решението на администрацията на САЩ е една грешка. Като работим заедно с други държави по света, можем успешно да постигнем по-чиста и безопасна планета за нашите граждани.“

 

Председателят на ЕК Юнкер каза, че ЕС няма да предоговаря Парижкото споразумение. Евродепутатите в огромното си мнозинство се изказаха в подкрепа на пълното приложение на споразумението.

 

Съобщението на президента на САЩ беше разкритикувано от законодателите в ЕС, които обявиха, че ЕС ще се придържа към ангажиментите си относно Парижкото споразумение и ще продължи със собствено законодателство в областта на климата.

 

Може да гледате видеозапис на дебата тук.

 

Бързи факти

 

През юли 2016 г. ЕК представи предложение за регламент за намаляване на емисиите на парникови газове на национално равнище след 2020 г. за сектори, които не са обхванати от пазара на въглеродни емисии: транспорт, строителство, отпадъци и селско стопанство.

 

Предложеният регламент ще наследи решението за споделяне на усилията, което определя годишните национални граници за емисиите на парникови газове за периода 2013-2020 г. Новият регламент е част от усилията на ЕС да намали емисиите на парникови газове най-малко с 40% спрямо нивата на емисиите през 1990 г. до 2020 г. и представлява също международния ангажимент на Съюза относно климата.