Споделете тази страница: 

Във вторник евродепутатите подставиха под съмнение оценката за безопасността на най-широко използвания хербицид, чието разрешително за използване изтича в края на годината.

Факти 
  • • Европейската комисия поддържа оценката за безопасност на агенциите на ЕС; 
  • • предлага подновяване на разрешителното за веществото за още десет години;  
  • • някои евродепутати призовават за изтегляне или мораториум на глифозата. 

 

Според комисаря по здравеопазване Витенис Андриукаитис агенциите на ЕС са заключили, че обвиненията, произтичащи от „Документите „Монсанто“, дори и да се окажат верни, не биха имали влияние върху заключенията за безопасност на продукта.

Някои евродепутати подчертаха, че оценката за безопасността на продукта трябва да се основава изцяло на научни заключения без намесата на емоции. Други призоваха за независим преглед на глифозата. Много евродепутати се съгласиха, че хербицидите с по-нисък риск трябва да бъдат популяризирани повече.

Дебатът се състоя, тъй като евродепутати завяват, че кореспонденцията на „Монсанто“, която беше наскоро оповестена, поставя под съмнение надеждността на редица проучвания, спонсорирани от компанията. Изследванията са част от доказателствата, използвани от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) и Европейската агенция по химикалите (ECHA) за оценка на безопасността на глифозата

„Монсанто“ е собственик и производител на препарата „Раундъп“ (Roundup®), хербицид, който съдържа глифозат.

Гледайте дебата на запис.