Споделете тази страница: 

Евродепутатите ще изберат за председател на Европейската комисия само кандидат, номиниран от европейските политически партии преди европейските избори през 2019 г.

Евродепутатите предупредиха държавите членки на ЕС да не изоставят процедурата с водещите кандидати (Spitzenkandidaten) за определяне на наследника на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това стана в дебат с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс в сряда.

 

По време на неформалния Европейски съвет на 23 февруари лидерите на държавите членки казаха, че няма да бъдат ограничени от тази процедура след европейските избори през 2019 г.

 

Процедурата с водещите кандидати, която бе приложена за първи път през 2014 г. при избора на настоящия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, позволява на европейските политически партии да номинират кандидати за поста председател на Европейската комисия преди изборите, с което обвързват назначението с изхода от тях.

 

Евродепутатите също така призоваха следващият дългосрочен бюджет на ЕС, многогодишната финансова рамка (МФР) след 2020 г., да бъде оползотворен по-ефективно, а нови източници като данък върху финансовите транзакции да заменят преките национални вноски.

 

Таяни

Тимерманс

Вебер


Булман

Камал

Верхофстад

 

Силиотис

Келер

Батен

Де Храаф

Закриване от Тимерманс