Споделете тази страница: 

  • необходимост от независимо и обстойно разследване с намеса на Европол;
  • по-добри национални и европейски правила за защита на журналистите;
  • по-ефикасен контрол върху използването на средства на ЕС.
©Bundas Engler/AP Photos/European Union-EP 

Европол трябва да бъде напълно ангажиран в разследването на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк. ЕС трябва да защитава журналисти.

Това беше посланието от дебата, който се състоя в сряда като резултат от убийствата на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова.

 

Евродепутати призоваха за независимо, международно и обстойно разследване, което да изправи извършителите пред съда. Те настояха за по-добри правила на национално и европейско  ниво, които да защитават журналисти, блогъри и разобличители.

 

Депутатите дискутираха и  разкрития на г-н Куцияк в последната му статия, публикувана посмъртно, относно предполагаемата злоупотреба със средства на ЕС в Словакия и възможни връзки между организираните престъпни групи и словашки политици. Те призоваха за обстойно разследване на тези обвинения с намесата на OLAF (европейската служба за борба с измамите) и насърчиха Комисията да започне да публикува годишния антикорупционен доклад на ЕС отново.

 

Индивидуални изказвани на първия кръг от говорители:

 

Видеозапис от пленарния дебат скоро ще бъде достъпен на пленарния уебсайт тук  и на EP Live.

 

Дебатът се позова на заключенията на делегацията от шестима евродепутати, която посети Словакия на 8 и 9 март, за да се запознае с положението на място. Той ще бъде обобщен в резолюция, която ще бъде гласувана на следващата пленарна сесия от 16 до 19 април в Страсбург.

 

Парламентът почете паметта на г-н Куцияк и г-ца Кушнирова с минута мълчание по време на пленарната сесия на 28 февруари. Председателят на Парламента Антонио Таяни осъди строго убийства като подчерта, че свободата на словото трябва да бъде подсигурен и призова словашките власти да разкрият истината.

 

Дебат: сряда, 14 март

Гласуване за резолюция: пленарна сесия на 16-19 април

Проецедура: изявление на Съвета и Комисията следвано от дебат и резолюция

#AllForJan #JanKuciak