Споделете тази страница: 

ЕС не трябва да влиза в търговска война, но е готов да защитава гражданите си. Това казаха евродепутати в сряда относно митата, планирани от САЩ, в сряда сутрин.

Политическите групи осъдиха като необосновани плановете на САЩ да въведе нови мита върху вноса на алуминий и стомана поради съображения, свързани с „националната сигурност“. Дебатът показа широка подкрепа сред евродепутатите за търсенето на мирно решение със САЩ и съвместно справяне с реалните причини за глобалния свръхкапацитет за производство на стомана и нечестните търговски практики на някои държави.  

При все това, много от изказалите се предлагат всички опции да се запазят на масата, ако диалогът не сполучи. Те подкрепиха възможните контрамерки, обявени от Европейската комисия миналата седмица. Отговорът на ЕС трябва да бъде твърд, но пропорционален и в рамките на международното право.

Евродепутатите също така призоваха ЕС да се присъедини към други засегнати страни, за да подсили своята позиция и да се противопостави по-добре на протекционизма.  

Много от тях призоваха за единство в ЕС в защита на гражданите и предупредиха държавите членки да не търсят индивидуални изключения. В същото време, някои евродепутати заявиха, че митническият съюз на ЕС също е протекционистки и описаха като легитимни опитите на президента на САЩ Доналд Тръмп да защити американските работници.

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен каза, че очаква ЕС като стратегически съюзник на САЩ да бъде изключен от митата, тъй като европейският износ не е вреден за САЩ. Той обяви, че ЕС и САЩ са започнали да работят заедно по глобалния свръхкапацитет и това сътрудничество ще се интензифицира скоро.

Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом каза, че ЕС нито иска ескалация, нито споделя виждането, че търговските войни са лесни за печелене. Но ако износът на ЕС не бъде изключен от обхвата на американските мерки, следва да последва твърд и пропорционален отговор.

Момчил Неков (С&Д, България) коментира: „Мерките предложени от американския президент поставят под въпрос дълбочината на трансатлантическата връзка. Време е обаче Европейският съюз да бъде единен и с един глас да реагира на диспропорционалните действия. Днес говорим за дискриминация към европейски производители на стомана и алуминий, но никой не говори за дискриминацията към българи, румънци, хървати, кипърци и поляци по въпроса с визите. Европейската комисия има правомощия и вече години не предприема мерки, за които има юридически инструменти и за което настоявам и се боря от години. България трябва да защити своя интерес и особено сега да настоява за решение, за да се сложи край възможно най-бързо на тази дискриминация.“