Споделете тази страница: 

Френският президент Еманюел Макрон се изказва пред членовете на Европейския парламент в Страсбург© European Parliament 

Президентът на Френската република Еманюел Макрон обсъди във вторник бъдещето на Европа с членовете на ЕП и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Президентът Еманюел Макрон заяви: „В моите очи Европейският парламент е седалището на европейския суверенитет, отговорност и жизненост. Точно тук се разиграва една част от бъдещето на Европа... от тук трябва да започне възраждането на една Европа, понесена от самия дух на своите народи. Иска ми се да продължим отвъд разделенията между Севера и Юга, Изтока и Запада, малки и големи, и национални разочарования.“  

 

Той каза на евродепутатите, че една година преди европейските избори е „...наша отговорност през идните месеци да проведем истински европейски дебат, да имаме истински европейски заглавия, които да позволят на нашите народи да изберат.“ Според него, за да се справим с глобалните брожения, имаме нужда от суверенитет, който да бъде по-голям от нашия собствен и да го допълва, европейски суверенитет.

 

В приветствието си към Г-н Макрон председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза: „Благодаря Ви за участието Ви в един истински дебат с евродепутатите. Бъдещето на Европа е сега и започва от тук, в сърцето на европейската демокрация. Време е заедно да превърнем визиите в реалност: контролирана миграция, силна отбранителна и външна политика за сигурна Европа.“

 

Повечето лидери на политически групи в Парламента приветстваха проевропейския устрем на президента Макрон и ролята на Франция в съвместната военна интервенция в Сирия, като призоваха за повече Европейски съюз и формирането на европейска армия. Други евродепутати подчертаха предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз днес: борбата с тероризма, миграционната криза, цифровите технологии и завършването на банковия и паричния съюз на ЕС.

 

За да гледате отделните изказвания, кликнете върху връзките отдолу.

 

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент

 

Еманюел Макрон, президент на Френската република (част първа)

Еманюел Макрон, президент на Френската република (част втора)

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия

Манфред Вебер, ЕНП

Удо Булман, С&Д

Сайед Камал, ЕКР

Ги Верхостад, АЛДЕ

Филип Ламбертс, Зелените

Патрик Льо Ярик, ЕОЛ/СЗЛ

Флориан Филипо, ЕСПД

Никола Бе, ЕНС

Допълнителна информация

Президентът на Френската република стана четвъртият от поредица дебати между държавни и правителствени ръководители на ЕС и евродепутатите относно бъдещето на Европейския съюз след ирландския министър-председател Лео Варадкар на 17 януари, хърватския министър-председател Андрей Пленкович на 6 февруари и португалския министър-председател Антонио Коща на 14 март. Следващите дебати ще бъдат с министър-председателя на Белгия Шарл Мишел и Люксембург Кзавие Бетел през май. Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел ще дебатира с евродепутатите през ноември.