Споделете тази страница: 

Евродепутатите призоваха Обединеното кралство да каже какво наистина иска, а не само какво не иска ©AP images/European Union - EP 

Евродепутатите потвърдиха ангажимента на ЕС за защита на мира, стабилността и целостта на вътрешния пазар, в дебата относно Брекзит в сряда.

По време на дебата председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви отново, че „споразумението за оттегляне, одобрено от двете страни, е най-добрата и единствената възможна сделка“.


Мнозинството от евродепутатите, които взеха участие в дебата, подчертаха нуждата ЕС да продължи подготовката си за сценарий без споразумение и дадоха да се разбере, че „предпазният механизъм“ (backstop) е необходим, за да се гарантира, че няма да има връщане към твърда граница в Ирландия, да се защити мира и стабилността и да се запази целостта на вътрешния пазар.


Те бяха подкрепени от Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Брекзит, който заяви: „Това не е догматична позиция, а реалистично решение на проблем, предизвикан от решението на Обединеното кралство да напусне ЕС“. Евродепутатите също подчертаха, че е необходимо широко, позитивно мнозинство за преодоляване на настоящата безизходица и посочиха, че ако Обединеното кралство го предложи, ЕС е отворен да разгледа по-близки и по-дълбоки бъдещи отношения.

Можете да гледате пленарния дебат чрез EP Live и EbS+.

Откъси от отделните изказвания:

 

Мелания Чот, Държавен секретар на Румъния по Европейски въпроси, за Румънското председателство

 

Жан-Клод Юнкер, Председател на Европейската комисия


Мишел Барние, главен преговарящ на Европейската комисия за Брекзит

 

Елмар Брок (ЕНП, Германия)


Роберто Гуалтиери (С&Д, Италия)

 

Ашли Фокс (ЕКР, Обединено кралство)

 

Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия)

 

Моли Скот Кейто (Зелените/Европейски свободен алианс, Обединено кралство)

 

Габриеле Цимер (Европейската обединена левица/Северна зелена левица, Германия)

 

Найджъл Фараж (Европа на свободата и пряката демокрация, Обединено кралство)

 

Джерард Батън (Европа на нациите и свободите, Обединено кралство)