Новини от кампанията за европейските избори през 2019 г. 

 
 

Споделете тази страница: 

С цел да се помогне на медиите да следят кампанията за европейските избори, всеки ден Пресслужбата на ЕП предоставя последните новини, събития и дебати свързани с изборите в отделните ДЧ.

Забележка за непоемане на отговорност: това съобщение е неформално и има за цел да помогне на журналисти, които отразяват работата на Европейския парламент. То не представлява официално съобщение за медиите или протокол от заседание.

Неделя, 26 май


ДНЕС ГЛАСУВАТ. Австрия, Белгия, България, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция. Първите обобщени предварителни резултати ще бъдат публикувани около 23.15 ч. (централноевропейско време), след като затвори последната избирателна секция в Италия.


ИЗБОРЕН ДЕН. В блога с отразяване на живо на Парламента може да следите събитията докато се случват. За първи актуализирани прогнози и резултати проверете сайта с резултати, който ще бъде достъпен на 23 езика. Проверете предварителния график за публикуване на прогнозите за повече информация.


24 май

24 май

ИЗБОРИ ДНЕС. Чехия и Ирландия гласуват днес, за да изберат 21 и 11 евродепутати. Утре чехите гласуват за втори ден, както и Латвия, Малта и Словакия.


ЕС28. Дневни кадри от водещите кандидати, избирателни секции, Европейския парламент са достъпни в мултимедийния център.


ЕВРОПА. Водещите кандидати пътуват из континента, за да гласуват. Виолета Томич (ЕОЛ) гласува във вторник в Любляна, Франс Тимерманс (С&Д) гласува в четвъртък в Хеерлен, докато Бас Ейкхаут (Зелените) гласува в Утрехт. В неделя Манфред Вебер (ЕНП) ще гласува в родния си град Ландсхут, Бавария; Маргрете Вестегер (АЛДЕ) в Копенхаген и Ян Захрадил (ЕКР) в Прага. Свободен достъп до снимки и видеа в мултимедийния център.

Франс Тимерманс, водещ кандидат на С&Д, гласува в Хеерлен (Нидерландия)  

БЪЛГАРИЯ. 525 професори, учители, хора на изкуството, учени и журналисти подписаха отворено писмо, в което призовават гражданите да бъдат активни, да се информират и да дадат гласа си за кандидати, които подкрепят европейските ценности. Публикувано по повод Деня на българската просвета и култура и славянска писменост (24 май) и европейските избори (26 май), писмото приканва гражданите да се обединят категорично около демократичните принципи и либералните ценности, залегнали в Договорите за ЕС.


ХЪРВАТИЯ. Периодът за размисъл започва в полунощ на 25 май до 26 май 19.00 (централноевропейско време). Държавната избирателна комисия е предупредила политическите партии, кандидатите и медиите да се въздържат от всякакъв вид политически агитации или докладване относно избирателната кампания в този период. Това включва публикуване на снимки, изявления или интервюта с участниците в изборите или прогнози на резултати. Избирателната комисия също призовава служителите си да организират гъвкаво работата си така, че да могат да участват в изборите.


ФИНЛАНДИЯ. YLE, финландската национална обществена телевизия, публикува „изборнен бот“, който помага на младите избирателите да изберат своя кандидат. Изборният бот е основан от общите данни за изборите и е насочен към младежите между 18 и 29 години, гласуващи за пръв път.


ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ. За любопитните, в Германия и Франция приложението за запознанства, Тиндър, пуска реклама до неделя, която помага на потребителите да намерят най-подходящия кандидат, за който да гласуват. Рекламата препраща към началната страница #ТозиПътЩеГласувам


ИРЛАНДИЯ. Едновременно с изборите за Европейски парламент и местен съвет, ирландците гласуват по още два въпроса. Единият е референдум за облекчаване на законодателство за уреждане на развода. Другият вот е консултация на граждани в три града по въпроса за директно избираните кметове.


ИТАЛИЯ. Италиански футболисти представиха своите приоритети за предстоящите избори. Assocalciatori, италианската асоциация, която представлява професионалните футболисти, в партньорство с Европейския парламент, ще представи проучване на общественото мнение, което призовава за представителство на жените във футбола, борбата срещу допинга и проявите на насилие по време на спортни състезания в Рим, днес (24 май).


РУМЪНИЯ. Младежката федерация в Бакъу (град с 200 000 жители), заедно с група от 50 ангажирани гимназисти и учители организират серия от срещи и събития в техните училища, за да информират колеги си относно ролята на ЕП и важността да се гласува. Ето как започнаха преди два месеца и как изглежда тяхното приключение.


ПОРТУГАЛИЯ. „Ние сме 28“ е заглавието на песента записана от ученици, които спечелиха състезанието на ЕП Евроскола, която разказва за важността от гласуването. Песента призовава гражданите да гласуват и Обединеното кралство да остане част от ЕС.


СЛОВАКИЯ. Бизнес лидери в Словакия публикуваха видео послание относно ползите от членството на страната в ЕС. Посланието „Предприемачите ги е грижа за Европа“ призовава за глобално конкурентоспособна Европа, която предпазва демократичните принципи и принципите на правовата държава. Подчертава, че активното членство на Словакия я прави по-релевантна в световен мащаб.ЕВРОПА. Артисти и организации на активисти създадоха тяхна версия на Какво прави Европа за мен. Ето няколко примера. „ЕС ти струва толкова колкото Нетфликс“ от Нидерландския архитект Рем Колхас и Стивън Питерман, филмът на румънски доброволци с идеи подкрепени от фондове на ЕС, публикацията ‚Вечеря без ЕС‘ в блога на млади изследователи You&EU. Може да научите повече за постиженията на Европейския парламент в медийния пакет на ЕП.


23 май

23 май

 


ИЗВЕСТИЕ. От днес може да се свалят видеа и фотографии от гласуване на европейските избори в различните държави членки.


ИЗБОРНА ВЕЧЕР. Открийте актуализирана практическа информация относно изборните дни, която включва разписание за публикуване на прогнозите и резултатите, аудио-визуално съдействие за телевизия и радио, информация свързана с изборите в отделните държави, акредитации в последния момент и места за работа, на страницата на новините от ЕП.


ИЗБОРИ ДНЕС. Изборните секции отварят днес в Нидерландия и Обединеното кралство. 53 милиона избиратели в ОК ще дадат своя глас за 591 кандидати, които се съревновават за 73 места. Ако страната е членка на ЕС на 2 юли, ще остане сегашният състав на Парламента от 751 евродепутати. В Нидерландия около 13,5 милиона избиратели ще изберат 26 депутати от 308 кандидати. Утре (24 май) гласуват Чехия и Ирландия. Официалните резултатите могат да бъдат обявени само след като последната избирателна секция е Европа затвори в 23.00 ч. (централноевропейско време) в неделя.


ЕС28. Принципите на правовата държава в Унгария, новите правила за авторското право, дебатът за състоянието на ЕС през 2017г. и избирането за председателя на ЕП Антонио Таяни бяха сред най-отразените теми от мандата на предишния Парламент, с постепенно увеличение на отразяването през мандата. 1,100 статии бяха публикувани по време на всяка пленарна сесия. За повече данни, вижте тук.


Интересът към информациите от Европейския парламент и евродепутатите се увеличи към края на мандата.  

БЪЛГАРИЯ. Медицинската драма „Откраднат живот“ посвети епизод на предстоящите европейски избори и важността да се гласува. В епизода се разказва за пациент, който е приет в болница един ден преди европейските избори на 26 май, и успява да убеди администрацията на болницата да отворят подвижна секция за гласуване в болницата.


ЧЕХИЯ. Утре, 24 май, най-голямата търговска телевизия TV NOVA ще излъчи в сутрешния си блок предаване на живо от Европейския парламент, за да отбележи първите два дни за гласуване на европейските избори (24 и 25 май) в страната. В предаването ще участват чешкият министър на външните работи и политически анализатор, които ще обсъдят Европейския парламент, неговите постижения и бъдещи предизвикателства, както и европейските избори.


ПОЛША: „Гласувайте заедно“ (Vote together), кампания, която има за цел да увеличи участието на избирателите, като направи гласуването забавно и весело, стигна до Полша. Тя е водена от фотографа Волфганг Тилманс и редица известни личности, които работят заедно с граждани за насърчаване на гражданската активност.


ДАНИЯ. Хора на изкуството от целия сват организираха изложба в цялата страна, озаглавена „Спешно е!“(„It’s Urgent!“), която коментира чрез плакати настоящата политическа среда в предизборния период. Тя включва участието на датско-исландския художник Олафур Елиасон (Olafur Eliasson). Индивидуални творби са разположени в цялата страна до края на юни, които след това ще бъдат в двора на музея Kunsthal Charlottenborg в Копенхаген между 18 юни и 11 август.


ФРАНЦИЯ. Валери Тачър, доброволец от Лион за кампанията #тозипътщегласувам, която ходи пеш от Лион до Брюксел (757 км) от средата на март до средата на април, за да насърчи хората да гласуват на изборите, ще бъде в Париж утре (24 май) в отговор на призива на Грета Тунберг за Стачка за климата. Доброволци ще се присъединят към нея на обяд, пред офиса на Европейския парламент в Париж преди началото на марша.


ЛАТВИЯ. Затворници от девет от латвийските места за лишаване от свобода бяха сред първите да гласуват вчера (22 май). 1 357 души, повече от половината затворници, които имат правото да гласуват, бяха регистрирани за изборите. Регистрацията остава отворена, позволявайки на повече затворници да подадат своят глас.


СЛОВАКИЯ. „Не позволявайте на тези, които не се интересуват от Европа, да ни я отнемат“: това е ключовото послание на предизборното видео, в което участват словашки актьори, комици и рапър, пуснат от активистите „Младежи срещу фашизма“. „ЕС ни носи много ползи и все пак, преди 5 години 87% от нас не гласуваха. Ако това се повтори отново, всеки втори глас може да отиде при екстремистите. Не можем да позволим това да се случи“, казват те. Повече детайли за гласуването в различните държави.


ЕВРОПА. Лъскави корици на списания като Vogue в Италия, Германия и Полша, L’Uomo Vogue, Elle в Полша и Glamour в Унгария, призовават читателите да гласуват, заедно със свидетелства от модели и известни имена от света на модата, като Ванеса Паради и Жоел Кинеман. Кампанията върви в Инстаграм #WeloveEU заедно с участието на говорителя на ЕП, Жаума Дук.

Пролетната корицата на Vogue Uomo, с участието на 7 артисти, сред които Ванеса Паради и заглавието „Любовно писмо за Европа“ 

25 май

25 май

Събота, 25 май

ДНЕС ГЛАСУВАТ: Латвия, Малта и Словакия, както и Чехия за втори ден. Първите обобщени официални резултати ще бъдат публикувани около 23.15 ч. (централноевропейско време) в неделя.


ИЗБОРНАТА НОЩ. Повечето водещи кандидати се очаква да бъдат в Парламента в изборната нощ, с изключение на Ян Захрадил (ЕКР) и Виолета Томич (ЕОЛ).


ЕС28. Гугъл отрежда специално място на кандидатите, партиите и уебсайта на Европейския парламент за периода на изборите чрез преразглеждане на начина, по който показва резултатите от търсенията. Фейсбук, Снапчат, Туитър, приложението за запознанства Тиндър, както и Кинг, създателят на Candy Crush, също предлагат допълнителни услуги, за да насърчат европейците да гласуват.


БЪЛГАРИЯ. Популярната онлайн общност People of Sofia, в партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент в България, публикува личните истории на четирима гласуващи за пръв път младежи защо те вярват, че е важно да се гласува на европейските избори на 26 май. #ТозиПътЩеГласувам


КИПЪР. Телевизионният водещ и инфлуенсър в социалните медии Андреас Гиорциос активно подкрепя кампанията за мобилизация на избирателите: ежедневното му телевизионно предаване ''Happy Hour'' започва всеки следобед с една причина защо гласуването е важно, докато знаменити гости обещават, че ще гласуват на 26 май.


ДАНИЯ. Под надслова "Превърнете изборите в избор за климата", ден преди европейските избори, в Копенхаген се очаква десетки хиляди хора да излязат на поход в подкрепа на климата. Грета Тунберг ще участва в похода и ще говори с участниците. Промените в климата са най-важната изборна тема за датчаните (68%, ЕС: 43%), според последните данни на Евробарометър.


ЕСТОНИЯ. Малко над една четвърт (25,4%) или общо 223 870 гласоподаватели вече са регистрирали гласа си в ранното гласуване в Естония в интернет и в 444 избирателни секции в страната. Това са 6% повече от ранното гласуване на изборите през 2014 г. Финалният дебат с водещи кандидати бе излъчен в сряда, 22 май, точно след края на ранното гласуване.


ФРАНЦИЯ. Правителството публикува кратко видео, призовававащо хората да гласуват.


ГЪРЦИЯ. Гръцката Федерация на предприятията (SEV) изпраща силно и ясно послание в подкрепа на участието в европейските избори, като подчертава решаващата и положителна роля на ЕС за бъдещето на страната. Кампанията #Thanks2Europe и #SEV4Europe се фокусира върху предизвикателствата и възможностите за Гърция като държава членка. Кампанията е създала видео и отворено писмо в голям вестник и е организирала пресконференция в офиса на Парламента в Атина, с цел мобилизиране на по-широката бизнес общност.


ПОЛША. Актьори и граждански организации призовават поляците да гласуват: Съдбата на жените, гласът на жените е национална кампания на Akcja Demokracja, насочена към жените избиратели. Кампанията "По-добре е да избираш" ("Lepiej wybierz") на Фондация "Батори" пък използва серия от видеоклипове с кратки, забавни стихове, изпълнявани от известни актьори за насърчаване на избирателите.


ИСПАНИЯ. В нощта на изборите Бюрото на Европейския парламент ще предложи на своите доброволци и гражданите в Мадрид и Барселона да проследят на живо изборната нощ и обявяването на резултатите от изборите. Събитието ще включва дебати с експерти, както и тържества с музика на живо.


БЪЛГАРИЯ. С послания за важността да упражнят правото си на глас на предстоящите избори, известни български актьори и изпълнители се включиха в кампанията #ТозиПътЩеГласувам. Според актрисата Виктория Колева, позната от сериала "Скъпи наследници": „Ние сме граждани на Европа и всички ние, които искаме да създадем бъдеще на своите деца и на своите мечти, трябва да гласуваме." Носителката на Икар 2019 за водеща женска роля Ива Тодорова заяви: "Гласувам защото ми е приятно да избирам живота си!"