Европейски избори през 2019 г.  

 
 

Споделете тази страница: 

Антонио Таяни  

Следващата пролет стотици милиони граждани ще изберат нов Европейски парламент.

Тези граждани на ЕС внимателно ще оценят кандидатите и програмите, преди да вземат решения, които ще оформят бъдещето на нашия континент и нашата роля на световната сцена през идните години. Европейският съюз – единствен по рода си съвместен проект, основан на мирно сътрудничество, е заплашван от сили, които се стремят да унищожат изграденото заедно от всички нас.

Това е в контраст с последните проучвания, които показват засилващо се положително отношение към ЕС. За първи път 48% от европейските граждани вярват, че „гласът им се чува в ЕС“. Въпреки разликите между държавите членки това представлява увеличение от 10 процентни пункта през последните десет години.

И все пак ни предстои още много работа.

Трябва да променим Европа и да я направим по-ефективна, като търсим отговор на опасенията на гражданите и като надграждаме това, което вече сме постигнали.

Именно през следващите месеци нашите граждани ще преценяват как и какво прави Европейският съюз, за да ги защитава, да създава нови възможности и да отстоява своя авторитет навън. Те ще очакват отговори на въпроси, свързани с миграционните потоци, сигурността, околната среда и заетостта. Трябва да работим упорито, за да запознаем гражданите ни с резултатите, които членовете на ЕП постигат ежедневно, като предложението за реформа в областта на убежището, близкото сътрудничество с Африка, борбата с тероризма, антидъмпинговите мерки за защита на работните места в Европа, търсенето на отговорност от интернет гигантите или защитата на личните данни.

От миналата година поставихме Европейския парламент – единствената пряко избрана институция на ЕС – в центъра на дискусията за бъдещето на Европа. Сега правителствените ръководители се срещат с нас редовно, за да ни запознават с вижданията си. Това доведе до оживени дебати, които ще положат основата за подобряването на европейския проект.

Същевременно през юни приветствахме над 8 000 млади хора в Страсбург, което ни даде възможност да научим повече за очакванията и опасенията на следващото поколение, но най-вече за това как заедно да постигнем напредък за Европа.

В хода на подготовката за тези избори медиите ще играят централна роля за информиране на гражданите и в отразяване на общественото мнение. За проследяване на кампаниите в отделните държави членки и за разбиране на тяхното въздействие и на промените, които те ще внесат в Европейския парламент през 2019 г., подготвихме онлайн пакет от информационни материали за медиите, който ще бъде актуализиран редовно. Той включва полезни контакти, обобщение на работата и постиженията ни през настоящия мандат, уеб приложение за изборите за преносими устройства, връзки към информационни бележки, графики и данни за общественото мнение, които ще Ви помогнат бързо да откриете актуална информация. Надявам се да Ви бъде полезен.

Благодаря Ви за работата, която вършите за сближаването на Европейския съюз с неговите граждани.


Антонио Таяни

Председател на ЕП