Ключови дати преди Европейските избори 

 
 

Споделете тази страница: 

Законодателната работа в рамките на осмия мандат на Европейския парламент приключва на 18 април 2019 г. От 23 до 26 май гражданите на всички държави членки на ЕС ще изберат своите представители в новия Европейски парламент.

Проследете графика на ключовите събития по пътя към европейските изборите през 2019 г. 

По време на последната пленарна сесия на 14-18 април, Парламентът в сегашния си вид (751 членове на ЕП от 28 държави членки) ще разисква и ще гласува важни законодателни предложения, включително тези за Европейската агенция за гранична и брегова охрана и защитата на лица подаващи сигнали за нередности.

Също така, членовете на ЕП ще проведат още един дебат с премиера на Латвия относно бъдещето на Европа.

Гледайте всички видеозаписи от дебатите с европейските лидери.


Краят на мандата


Парламентарната ваканция започва на 19 април. Настоящите преговори с държавите членки по законодателните предложения приключиха.. Ако не е постигнато споразумение, Парламентът може да гласува позицията си и да я затвори на първо четене, а следващият Парламент да продължи работата. Прочетете повече в секцията за постиженията на ЕП.


Оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз


След постигнатото споразумение на 10 април по време на извънредната Среща на върха на ЕС, датата за напускане на Обединеното кралство от ЕС се очаква да бъде 31 октомври или преди това. Това означава, че Обединеното кралство ще бъде правно задължен да участва в европейските избори, в случай че не ратифицира споразумението за оттегляне преди 23 май 2019 г.За да влезе в сила, споразумението за оттегляне между ЕС и Обединеното кралство трябва да бъде одобрено в Парламента от обикновено мнозинство от подадените гласове (член 50, параграф 2 от Договора). Прочетете повече за дебатите и резолюциите на Парламента относно Брекзит.


Дебати за председател - европейски избори 2019 г.


На 15 май в 21.00 ч., Парламентът ще организира общоевропейски дебат с кандидатите в пленарната зала в Брюксел. Дебатът ще бъде организиран и излъчен от Eurovision - Европейският съюз за радиоразпръскване (EBU). Акредитирани журналисти ще могат да присъстват на дебата в пленарната зала и в зали за слушане, на тяхно разположение. Прочетете повече в секцията за водещи кандидати.


Изборните дни в Брюксел


Зали за преса и аудиовизуални услуги ще бъдат отворени за регистрирани медии по време на изборната седмица и в деня след изборната нощ от 23 до 27 май включително. В неделя, 26 май, пленарната зала ще бъде централното място за националните резултати, прогнози за местата, предварителни резултати и изявления на кандидатите. За влизане в ЕП ще бъде необходима специална акредитация. Повече информация може да намерите в бележката за медиите.


Новият Парламент


След 27 май, новоизбраните евродепутатите ще започнат преговорите за сформирането на политическите групи. Необходими са 25 членове за сформирането на политическа група, като поне една четвърт от държавите членки трябва да бъдат представени в нея.


На 2 юли ще започне деветият мандат на Парламента и евродепутатите ще проведат своята учредителна сесия в Страсбург. Евродепутатите ще изберат председател, 14 зам.-председатели и 5 квестори на Парламента, ще вземат решение за броя на постоянните парламентарни комисии, както и броя на членовете им.


Следващата Европейска комисия


Държавите членки ще номинират кандидати за поста на председател на Европейската комисия, като отчетатрезултатите от европейските избори. След това Европейският парламент допълнително трябва да одобри новия председател на Комисията с абсолютно мнозинство (половината от всички евродепутати плюс един). Ако кандидатът не получи необходимото мнозинство, държавите членки трябва да предложат друг кандидат в рамките на един месец (Европейския съвет решава с квалифицирано мнозинство).

Прочетете повечеНационални избори предвидени преди европейските избори


Финландия - парламентарни избори на 14 април

Испания - парламентарни избори на 28 април

Литва - президентски избори на 12 май

Белгия - парламентарни и регионални избори на 26 май


Важни теми през 2019 г. (проучване на ЕП)

Икономически перспективи за 2019 г. (проучване на ЕП)