Ключови дати преди Европейските избори 

 
 

Споделете тази страница: 

Законодателната работа в рамките на осмия мандат на Европейския парламент приключи на 18 април 2019 г. От 23 до 26 май гражданите на всички държави членки на ЕС ще изберат своите представители в новия Европейски парламент.

Какво предстои 
Проследете графика на ключовите събития  

Краят на мандата


Парламентарната ваканция започна на 19 април. Настоящите преговори с държавите членки по законодателните предложения приключиха. Ако не е постигнато споразумение, Парламентът може да гласува позицията си и да я затвори на първо четене, а следващият Парламент да продължи работата. Прочетете повече в секцията за постиженията на ЕП.


Оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз


След постигнатото на 10 април споразумение по време на извънредната Среща на върха на ЕС, датата за напускане на Обединеното кралство от ЕС се очаква да бъде 31 октомври или преди това. Това означава, че Обединеното кралство ще бъде правно задължено да участва в европейските избори, в случай че не ратифицира споразумението за оттегляне преди 23 май 2019 г.За да влезе в сила, споразумението за оттегляне между ЕС и Обединеното кралство трябва да бъде одобрено от Парламента от обикновено мнозинство от подадените гласове (член 50, параграф 2 от Договора). Прочетете повече за дебатите и резолюциите на Парламента относно Брекзит.


Дебат за председател - европейски избори 2019 г.


На 15 май в 21.00 ч. Парламентът ще организира общоевропейски дебат с кандидатите в пленарната зала в Брюксел. Дебатът ще бъде организиран и излъчен от Eurovision - Европейският съюз за радиоразпръскване (EBU). Акредитирани журналисти ще могат да присъстват на дебата в пленарната зала и в зали за слушане, на тяхно разположение. Прочетете повече в секцията за водещи кандидати. Вижте информация за медиите за повече подробности.


Изборните дни в Брюксел


Зали за преса и аудиовизуални услуги ще бъдат отворени за регистрирани медии по време на изборната седмица и в деня след изборната нощ от 23 до 27 май включително. В неделя, 26 май, пленарната зала ще бъде централното място за националните резултати, прогнози за местата, предварителни резултати и изявления на кандидатите. За влизане в ЕП ще бъде необходима специална акредитация.


Новият Парламент


След 27 май, новоизбраните евродепутатите ще започнат преговорите за сформирането на политическите групи. Необходими са 25 членове за сформирането на политическа група, като поне една четвърт от държавите членки трябва да бъдат представени в нея. Политическите групи трябва да обявят състава си до 24 юни.


На 2 юли ще започне деветият мандат на Парламента и евродепутатите ще проведат своята учредителна сесия в Страсбург. Евродепутатите ще изберат председател, 14 зам.-председатели и 5 квестори на Парламента, ще вземат решение за броя на постоянните парламентарни комисии, както и за броя на членовете им.


Следващата Европейска комисия


Държавите членки ще номинират кандидати за поста на председател на Европейската комисия, като отчетат резултатите от европейските избори. След това Европейският парламент допълнително трябва да одобри новия председател на Комисията с абсолютно мнозинство (половината от всички евродепутати плюс един, т.е. 376). Ако кандидатът не получи необходимото мнозинство, държавите членки трябва да предложат друг кандидат в рамките на един месец (Европейския съвет решава с квалифицирано мнозинство).

Прочетете повече


Кандидатите за членове на Комисията, предложени от държавите членки, и новоизбраният председател на Комисията, ще трябва да получат одобрението на Парламента преди встъпването им в длъжност през ноември. Вижте инфографика.Важни теми през 2019 г. (проучване на ЕП)

Икономически перспективи за 2019 г. (проучване на ЕП)