Водещи кандидати и избирането на Европейската комисия 

 
 

Споделете тази страница: 

Повечето европейските политически партии номинираха своите водещи кандидати за поста председател на Европейската комисия. Те ще представят и обсъдят политическите си програми относно бъдещето на Европа в „Председателския дебат“ на 15 май.

 

Дебатът ще се състои в пленарната зала на Парламента в Брюксел на 15 май.  

Дебатът е организиран от Европейският съюз за радиоразпръскване (EBU) и ще се състои в пленарната зала на ЕП в Брюксел. Той ще започне от 21.00 ч. (централноевропейско време) и ще бъде излъчван от Eurovision чрез мрежата на EBU на европейските излъчващи оператори. Прочетете бележката за медиите относно присъствието на журналисти на дебата.


Емили Тран Нгуен (Франция) и Анастина Хейкила (Финландия) ще бъдат двамата телевизионни модератори, които ще водят дебата, ще определят реда на говорене и местата на водещите кандидати. Всяка партия и политическа група може да избере само един водещ кандидат да я представя на дебата. Прочетете повече.


Вижте пълния списък с водещи кандидати и портретите на тези, които ще участват в дебата за председател.


Европейската народна партия (ЕНП) - група ЕНП


Европейската народна партия (ЕНП) избра Манфред Вебер (ХДС, Германия) за свой „водещ кандидат“ за европейските избори на 8 ноември 2018 г, по време на конгреса в Хелзинки.

 • Манфред ВЕБЕР  

  Вебер, 46 г., започна своята политическа кариера в регионалния парламент през 2002 г. и бе избран в Европейския парламент през 2004 г. От 2014 г, той е председател на групата ЕНП. Кандидатът е завършил физика в Мюнхенския университет за приложни науки.

  @ManfredWeber

  Контакт за пресата: Marion Jeanne

  Weber Manfred    

Партия на европейските социалисти (ПЕС) - група С&Д


Като единствен "Spitzenkandidat" (водещ кандидат) на Партията на европейските социалисти (ПЕС), Франс Тимерманс, 57 г., беше официално обявен по време на конгреса на нейните членове в Лисабон на 7-8 декември 2018 г.

 • Франс ТИМЕРМАНС 

  Франс Тимерманс (Партия на труда, Нидерландия) е първи зам. председател на Европейската комисия. Той бе първо избран във втората камара на Нидерландския парламент през 1998 г. От 2007 г. до 2010 г. той e на държавен секретар на външните работи , а от 2012 г. до 2014 г. министър на външните работи в кабинета на Марк Рюте. Г-н Тимерманс е завършил френска филология и литература в Радбоудския университет в Неймеген.

  @timmermansEU

  Контакт за пресата: Tim McPhie

  Timmermans Frans    

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) - група ЕКР


Ян Захрадил (Гражданска демократична партия, Чехия) беше избран за водещ кандидат на неговата партия на 14 ноември.

 • Ян ЗАХРАДИЛ  

  Захрадил, 55 г., е член на Европейския парламент и на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) от 2004 г. Той също e председател на Алианса на европейски консерватори и реформисти. Преди да започне кариерата си в Европейския парламент, той бе член на Камарата на депутатите в Чехия. Г-н Захрадил е изследовател по професия и се дипломира като инженер от Университета в Прага.

  @zahradilJan

  Zahradil Jan    

Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ)- група АЛДЕ


По време на конгреса в Мадрид, Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) представи плановете си за избиране на екип от либерални лидери, вместо един единствен „Spitzenkandidat" за кампанията на европейските избори.

 • Маргрете ВЕСТЕГЕР 

  Маргрете Вестегер, 51 (Radikale Venstre, Дания) европейски комисар, отговарящ за конкуренцията @vestager. Тя е избрана да представи отбор Европа в председателкия дебат

  Отбор Европа

  Nicola Beer, 49 (FDP, Германия) член на германския парламент от 2017 г. @nicolabeerfdp

  Ема Бонино, 71 (Più Europa, Италия) сенатор на Рим @emmabonino

  Виолета Булц, 55 (SMC, Словения) европейски комисар, отговарящ за транспорта от 2014 г. @Bulc_EU

  Каталин Че, 30 (Momentum Mozgalom, Унгария), акушер-гинеколог, основател и бивш лидер на партията Momentum Mozgalom @momentumhu

  Луис Гаритано, 52 (Ciudadanos, Испания) зам.-председател на партията АЛДЕ @lugaricano

  Ги Верхофстад, 66 (Open VLD, Белгия) председател на АЛДЕ групата в Европейския парламент от 2009 г. @guyverhofstadt

  Vestager Margrethe    

Европейска зелена партия (ЕЗП) - група Зелените/ЕСА


Ска Келер, 37 г., и Бас Ейкхаут, 42 г., са двамата водещи кандидати на Европейската зелена партия, обявени по време на партийния конгрес на 23-25 ноември в Берлин.

 • Ска КЕЛЕР  

  Ска Келер (Съюз 90/Зелени, Германия) е завършила ислямски науки, турска филология и еврейски науки в Берлинския свободен университет и университета Сабанчи в Истанбул. Тя е избрана в Европейския парламент за пръв път през 2009 г. и е била водещ кандидат на ЕЗП по време на европейските избори през 2014 г. Келер е съпредседател на Групата на Зелените в ЕП.

  @SkaKeller

  Контакт за пресата: Júlia Boada Danés


  Бас ЕЙКХАУТ

  Бас Ейкхаут (Зелените Леви, Нидерландия) е следвал химия и науки за околната среда в Радбоудския университет в Неймеген. Той по-късно става изследовател в Нидерландската агенция за оценка на околната среда. Ейкхаут е член на ЕП от 2009 г.

  @BasEickhout

  Контакт за пресата: Marjolein Meijer

  Main Ska    

Европейски свободен алианс (ЕСА) - група Зелените/ЕСА


Европейският свободен алианс (ЕСА) избра Уриол Жункерас (ERC, Испания) за свой водещ кандидат за европейските избори по време на генералната асамблея на ЕСА в Брюксел на 7 март 2019 г.

Уриол ЖУНКЕРАС


Уриол Жункерас, 49, е бил зам. председател на правителството на автономната област Каталуния от януари 2016 г. до октомври 2017 г. и бил член на Европейския парламент от 2009 г. до 2012 г. Той е бивш професор по история и кмет. @junqueras


Контакт за пресата: José-Luis Linazasoro

Партия на европейската левица - група ЕОЛ/СЗЛ


Партията на европейската левица избра Виолета Томич, 56 г., и Нико Куе, 62 г., за водещи кандидати. Виолета Томич (Levica, Словения) е член на словенския парламент от 2014 г. и зам.-координатор на националната партия Levica.

@DSDVioleta.


 • Нико КУЕ 

  Нико Куе (Лиеж, Белгия) е водеща фигура във Валония и в международните профсъюзни движения. Бил е генерален секретар на стоманодобивните работници на FGTB ( Генерална федерация на труда в Белгия) в продължение на 12 години.

  Cué Nico official    

Процедурата с водещи кандидати ("Spitzenkandidat"), използвана за пръв път по време на европейските избори през 2014 г., дава възможност на европейските граждани да участват в избора на кандидатите за председател на Европейската комисия

lead-candidates_web_EN.jpg 

Въз основа на резултатите от изборите, Европейският парламент ще избере един от водещите кандидати за председател на Комисията, след като той бъде предложен официално от държавните и правителствените ръководители, които ще вземат предвид резултатите от изборите за Европейски парламент.


Тази процедура беше използвана за пръв път през 2014 г., когато водещият кандидат на Европейската народна партия Жан-Клод Юнкер беше избран за председател на Комисията. В навечерието на изборите през 2014 г. пет европейски политически партии посочиха своите водещи кандидати.


Европейска политическа партия е партия, която работи на европейско равнище и обединява национални партии с избрани парламентарни представители в най-малко една четвърт от държавите членки. През април 2018 г. бяха одобрени нови правила за финансирането на европейските политически партии и фондации.Прочетете повече в проучването на ЕП относно процедурата за „Spitzenkandidaten“ (водещ кандидат).