Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')
Sakharov TST icon
Водеща тема :

Наградата "Сахаров" за 2013 г. - 25 години подкрепа за борбата за права на човека

Институции / Права на човека 21-11-2013 - 10:41 / Актуализиране: 29-10-2015 - 10:25
 
 

Младата пакистанка Малала Юсафзай бе обявена за носител на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта за 2013 г. заради борбата си за правото на момичетата на образование. На 22 октомври пък активистката за права на човека от Мианмар Аун Сан Су Чи получи своята награда 23 години след присъждането й. Отличието се връчва всяка година от Европейския парламент на изключителни личности, които се изправят срещу потисничеството и нетолерантността. (Продължение: Наградата „Сахаров“: в подкрепа на човечността)

Шестнайсетгодишната пакистанка Малала Юсуфзай отправи емоционален призив за подкрепа за образованието на момичетата в речта си при получаването на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2013 г. Тя заяви на церемонията в Страсбург на 20 ноември: „Въпреки бедността, липсата на свобода, страха и тероризма има надежда, защото ние всички тук сме обединени, за да помогнем на тези деца, да говорим от тяхно име, да предприемем действия“. (Продължение: Носителката на наградата „Сахаров“ Малала Юсуфзай: „Въпреки страха има надежда“)

Пакистанската защитничка на правото на образование за момичетата Малала Юсуфзай е тазгодишният лауреат на Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Това стана ясно след днешното решение на Председателския съвет (съставен от председателя на ЕП и лидерите на всички политически групи). Тя ще бъде поканена да получи наградата на церемония в Страсбург на 20 ноември. (Продължение: Малала Юсуфзай е носителят на Наградата „Сахаров“ за 2013 г.)

Белоруските политически затворници Алес Беляцки, Едуард Лобау и Микола Статкевич, американецът Едуард Сноудън, който направи разкритията за дейността на тайните служби в САЩ, и пакистанката Малала Юсафзай, която се бори за правото на момичетата на образование, са финалистите за наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за 2013г. Носителят ще бъде определен от председателя на ЕП Мартин Шулц и лидерите на политическите групи на 10 октомври, а церемонията по връчването е планирана за 20 ноември. (Продължение: Депутатите в ЕП избраха финалистите за наградата „Сахаров“ за 2013 г.)

Младо момиче от Пакистан, протестиращи от Турция, политически затворници в Беларус, Русия и Етиопия, медийна кампания и човекът, разкрил как властите в САЩ следят Мрежата, са номинираните от депутати в ЕП тази година за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Техните имена бяха представени на съвместно заседание на 16 септември на комисиите по външни работи и развитие и на подкомисията по права на човека. Носителят на наградата ще бъде избран през октомври. (Продължение: Кои са номинираните за наградата „Сахаров“ на ЕП за 2013 година)

Правата на човека винаги са били на челно място в ценностите, отстоявани от Европейския парламент. Вече 25 години той присъжда наградата „Сахаров“ на смели личности по целия свят, защитаващи каузата на свободата. Разговаряхме по случай годишнината от учредяването на наградата с председателката на подкомисията по права на човека в ЕП Барбара Лохбилер (Зелени/ЕСА, Германия). (Продължение: Наградата „Сахаров“ – принос към водена от ценности европейска политика)

Лидерът на опозицията в Мианмар Аун Сан Су Чи най-накрая получи наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, която й бе присъдена от Европейския парламент преди 23 години. "Това е страхотен момент, който бе чакан от цяло поколение във Вашата страна (Мианмар), но също така и в Европа", заяви председателят на ЕП Мартин Шулц по време на церемонията на 22 октомври в Страсбург. (Продължение: Аун Сан Су Чи получи наградата "Сахаров", която й бе присъдена през 1990 г.)

Наградата „Сахаров“ помага да се привлече вниманието към нарушения на правата на човека по целия свят и да се подчертае смелостта на всички онези, които се борят упорито срещу тиранията и потисничеството. Носителите на наградата получават медийно внимание, което оказва натиск за промени и подпомага тяхната кауза. Вижте на нашата интерактивна карта кои са били отличени досега и откъде произхождат те. (Продължение: Правата на човека – световен въпрос и постоянен ангажимент)

Наградата "Сахаров" удостоява изключителни личности, които се противопоставят на нетърпимостта, фанатизма и потисничеството. По подобие на Андрей Сахаров, всички лауреати на тази награда са пример за смелостта, която се изисква при отстояване на правата на човека и свободата на изразяване. (Продължение: За свобода на мисълта)

РЕФ. : 20130917TST20114
 
 
Сподели
 
 
Видеоматериал: Аун Сан Су Чи - носител на наградата за 1990 г.
 

Активистката от Мианмар/Бирма и водач на парламентарната опозиция Аун Сан Су Чи получи наградата "Сахаров" в ЕП на 22 октомври 2013 г., близо 23 години, след като отличието й бе присъдено

 
Видеоклип: Информационна кампания за наградата "Сахаров"
 

Наградата "Сахаров" отбелязва 25-ата си годишнина през 2013 г.

 
Видеоматериал: Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта
 

В продължение на 25 години Европейският парламент удостоява с наградата „Сахаров“ вдъхновяващи борци за свобода на мисълта. Как се номинират и избират лауреатите и кой бе Андрей Сахаров?