Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')
Top Story Icon
Водеща тема :

Наградата "Сахаров" за 2014 г. - Денис Муквеге получава отличието за 2014 г.

Права на човека 28-11-2014 - 09:36 / Актуализиране: 29-10-2015 - 10:46
 
 

Гинекологът Денис Муквеге от Демократична република Конго, лекуващ жертви на сексуално насилие, получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент за 2014 г. Решението на лидерите на политическите групи и председателя на Парламента бе обявено на 21 октомври. Наградата, която цели да отличи борбата на личности и организации за правата на човека и за основните свободи, бе връчена официално на 26 ноември в Страсбург. (Продължение: Наградата „Сахаров“ за 2014 г. е присъдена на лекаря Денис Муквеге)

Носителят на наградата „Сахаров“ за 2014 г. Денис Муквеге говори на 26 март пред парламентарната подкомисия по права на човека за предстоящите избори в Демократична република Конго и за смелостта на жените-жертви на сексуално насилие. „Когато се замисля за бъдещето на Конго, не мога да си го представя без приноса на тези жени активистки, които са преживели зверства“, заяви той в интервю след заседанието. „Всеки път когато има зло в обществото, то трябва да се мобилизира, за да се бори с него“. (Продължение: Д-р Денис Муквеге: „Обществото трябва да се мобилизира, за да се бори със злото“)

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2014 г. се присъжда единодушно на гинеколога Денис Муквеге за борбата му за защита на жените, решиха лидерите на политическите групи в ЕП и председателят на Парламента на 22 октомври. Другите финалисти също получиха признание от политическите групи: при обявяването на решението г-н Шулц подчерта, че то не е насочено срещу украинското движение "Евромайдан" и че представители на движението ще бъдат поканени на награждаването на 26 ноември в Страсбург. (Продължение: Гинекологът Денис Муквеге е носител на наградата „Сахаров“ за 2014 г.)

„Женските тела са се превърнали в истинско бойно поле, а изнасилването се използва като инструмент на войната“, заяви доктор Денис Муквеге от Демократична република Конго при получаването на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент на 26 ноември в Страсбург. Той бе избран за лауреат на наградата на ЕП заради това, че е посветил живота си на хилядите жертви на групови изнасилвания и брутално сексуално насилие в конфликта в страната си. (Продължение: Носителят на наградата „Сахаров“ за 2014 г.: „Женските тела са станали бойно поле“)

"Надяваме се да се намерят решения срещу използването на изнасилването като инструмент на войната, дори като военна стратегия", заявява носителят на наградата „Сахаров“ за 2014 г. Денис Муквеге. От години д-р Муквеге лекува жертвите на сексуално насилие в Демократична република Конго въпреки опасността за себе си и семейството си. На 26 ноември той ще получи наградата на ЕП, отличаваща борци за правата на човека. Разговаряхме с него преди церемонията в Страсбург. (Продължение: Денис Муквеге: Изнасилването е оръжие на унижението)

Протестното движение Евромайдан в Украйна, гинеколог, грижещ се за жертви на изнасилване, и активистка за правата на човека в Азербайджан са финалистите за наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за 2014 г. Те бяха селектирани измежду всички номинирани на 7 октомври от парламентарните комисии по външни работи и развитие. Носителят на наградата ще бъде определен на 16 октомври* от лидерите на политическите групи в Парламента. Церемонията по награждаването е планирана за 26 ноември. (Продължение: Финалистите за наградата „Сахаров“: Евромайдан, Денис Муквеге и Лейла Юнус)

Номинираните за наградата „Сахаров“ на Европейския парламент ще бъдат представени официално на 23 септември на общо заседание на комисиите по външна политика и развитие и подкомисията по правата на човека. Имената вече са известни – прочетете по-долу повече за това кои са те и гледайте заседанието от 17:15 часа българско време. През октомври ще бъде определен носителят на наградата, отличаваща допринеслите за укрепване на правата на човека. (Продължение: Наградата „Сахаров“ за 2014 г.: кои са номинираните)

Наградата "Сахаров" удостоява изключителни личности, които се противопоставят на нетърпимостта, фанатизма и потисничеството. По подобие на Андрей Сахаров, всички лауреати на тази награда са пример за смелостта, която се изисква при отстояване на правата на човека и свободата на изразяване. (Продължение: За свобода на мисълта)

РЕФ. : 20141008TST73415
 
 
Сподели
 
 
Д-р Денис Муквеге: незабавна справедливост за жертвите на сексуално насилие
 

Носителят на наградата „Сахаров” на Парламента призовава за международни действия за спиране на безнаказаността и изправяне пред съд на виновните за бруталното сексуално насилие в Конго.

 
Денис Муквеге, носител на наградата "Сахаров": Работя заради смелостта на жените
 

Необикновената история на носителя на наградата „Сахаров” за 2014 г. д-р Денис Муквеге, посветил усилията си в помощ на жените - жертви на сексуално насилие в Конго.

 
Денис Муквеге - носител на наградата "Сахаров" за 2014 г.
 

Д-р Муквеге печели наградата за помощта си на жертвите на изнасилване в Демократична република Конго. Признание получават и защитниците на демокрацията и правата на човека в Украйна и Азербайджан.

 
Инфографика: Как се избира носителят на наградата „Сахаров“
 

Научете повече за процеса на избор на носителя на наградата "Сахаров"

 
Видеоматериал: Обявени са финалистите за наградата "Сахаров"
 

Защитници на правата на човека от Демократична република Конго, Украйна и Азербайджан ще си оспорват наградата на ЕП за свобода на мисълта за 2014 г.

 
Календар
 

23 септември 2014 г.: Официално представяне на номинираните

 
 

7 октомври 2014 г.: Обявяване на тримата финалисти

 
 

21 октомври 2014 г.: Обявяване на носителя на наградата за 2014 г.

 
 

26 ноември 2014 г.: Церемония по награждаването в Страсбург