Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')
Energy Union
Водеща тема :

Енергиен съюз в Европа - Обединени в енергийната област

Енергетика 01-02-2017 - 10:19 / Актуализиране: 07-02-2017 - 11:34
 
 

През февруари 2015 г. Европейската комисия очерта плана за енергиен съюз в Европа, който трябва да премахне пречките пред презграничните енергийни доставки и да намали зависимостта от вносни изкопаеми горива. Крайната цел е по-ниски сметки за енергия, по-малко замърсяване и по-голяма устойчивост на смущения в доставките. През следващите години депутатите в Европейския парламент ще трябва да се произнесат по законодателни предложения, даващи конкретно изражение на представения план. (Продължение: С нова енергия към европейска енергийна политика)

Намаляването на емисиите на парникови газове, насърчаването на енергийната ефективност и осигуряването на надеждни доставки на енергия ще бъдат сред основните теми през втората половина на мандата на Европейския парламент. Вижте нашия видеоматериал, за да научите за напредъка и предизвикателствата в областта на примера на една вятърна ферма край белгийския град Асе. (Продължение: Приоритет за Европа: достъпна, надеждна и чиста енергия)

Европейският парламент ще обсъди на 7 юли и ще гласува на 8 юли промени в схемата за търговия с емисии от парникови газове, като стремежът е да се намали дисбалансът на европейския пазар и да се засилят стимулите за инвестиции в по-чисти производства. През май Парламентът и Съветът постигнаха предварително съглaсие по темата. Представяме Ви накратко основните идеи зад замислената реформа. (Продължение: Промените в схемата за търговия с емисии на ЕС – какво трябва да знаете)

Европейският съюз е под постоянен риск от смущения в енергийните доставки, 10% от домакинствата не могат да си позволят нормално отопление и твърде много енергия се губи, заяви заместник-председателят на Комисията за енергийния съюз Марош Шефчович пред парламентарните комисии по енергетика и околна среда на 26 и 27 януари. Той представи визията си за енергийния съюз в Европа, който трябва да потърси решението на тези и други предизвикателства, и изслуша приоритетите и тревогите на депутатите. (Продължение: Енергиен съюз: комисар Марош Шефчович обсъжда в ЕП визията си за бъдещето)

За да отговаря на бързото технологично развитие, до пет години трябва да се въведе нова и по-строга скала от А до G, показваща енергийната ефективност на домашните уреди. Това казаха евродепутатите в сряда по време на гласуване на предложение за актуализиране на правилата. (Продължение: Енергийната ефективност на битова техника: ЕП иска по-ясна скала от A до G)

Създаването на енергиен съюз в Европа бе обявен за един от основните приоритети при встъпването в длъжност на Комисията на Жан-Клод Юнкер. В пленарна зала днес заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович ще представи плана в тази област. Преди дебата разговаряхме с бившия председател на ЕП и настоящ председател на парламентарната комисия по енергетика Йежи Бузек (ЕНП, Полша), който от години е радетел за обща енергийна политика на ЕС. (Продължение: Йежи Бузек: „Енергийният съюз може да даде силен тласък на растежа“)

Цената на енергията, мерките за намаляване на потреблението й и борбата с промените в климата ще бъдат важни теми в дневния ред на Европейския парламент през следващите месеци и години. Тези въпроси ще бъдат разисквани и на срещата на върха на държавните ръководители в ЕС на 26-27 юни - по време на седмицата, посветена на устойчивите източници на енергия и отбелязвана със стотици събития в цяла Европа. (Продължение: Предизвикателствата в енергийната област пред Европейския съюз)

В основата на европейската зависимост от външни енергийни доставчици като Русия стои фактът, че Европейският съюз внася повече от половината от енергийните ресурси, които консумира. За да се намали тази зависимост, Европейската комисия представи пред Парламента план за изграждане на енергиен съюз и единен енергиен пазар. Научете повече за енергийния внос в Европа и вижте на нашата интерактивна карта как той варира в различните страни. (Продължение: Зависимостта на ЕС в енергийната област – какви са фактите)

РЕФ. : 20150316TST34725
 
 
Сподели
 
 
Енергиен съюз: инвестиции във възобновяеми източници, ефективност и сигурност
 

Европейският парламент иска да гарантира, че бъдещият енергиен съюз в Европа ще защити интересите на гражданите