Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')
Icon: top story Brexit
Водеща тема :

Оттеглянето на Великобритания - Ефектът и последиците

Конституция / Институции 29-03-2017 - 14:55 / Актуализиране: 05-04-2017 - 16:09
 
 

Великобритания официално заяви намерението си да се оттегли от Европейския съюз на 29 март, с което даде начало на продължителни преговори между британските власти и ЕС относно условията на бъдещите им взаимоотношения. Европейският парламент ще има важна роля в определянето на крайния резултат от този процес. (Продължение: Брекзит: към преформулиране на отношенията между ЕС и Великобритания)

Европейският парламент одобри с огромно мнозинство (516 гласа „за“ срещу 133 „против“, с 50 „въздържали се“) резолюция, с която определи своите ключови принципи и условия за одобряване на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. Всяко споразумение, постигнато в края на преговорите между ЕС и Великобритания, ще трябва да заслужи одобрението Европейския парламент. (Продължение: Червени линии на ЕП в преговорите за Брекзит)

Председателкият съвет на ЕП одобри предложението за резолюция, изготвено от лидерите на четири политически групи и комисията по конституционни въпроси. В резолюцията те посочват своите условия за одобрение на споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС. Проектът на резолюция ще бъде дебатиран и гласуван в пленарна зала следващата сряда. (Продължение: Брекзит: евродепутатите с условия за напускането на Обединеното кралство)

Британското правителство заяви на 29 март, че активира процедурата по член 50 от Договора за ЕС за напускане на Европейския съюз. С това бе дадено началото на период от две години, в който Лондон и Брюксел ще се опитат да постигнат споразумение за условията на оттегляне. Освен това ЕС и Великобритания се очаква да започнат преговори за бъдещите си търговски отношения, макар че тяхното приключване може да отнеме повече време. Запознайте се с процедурата и с ролята на Европейския парламент. (Продължение: Оттеглянето на Великобритания от ЕС: как ще протекат преговорите)

При откриването на извънредната сесия председателят на Парламента Мартин Шулц (С&Д, Германия) отбеляза, че това е безпрецедентен случай на толкова спешно свикване на пленарна сесия, но такова е и решението на гражданите на Великобритания да напуснат ЕС. Той приветства горещо лорд Хил и му благодари за неговата работа в Европейската комисия и решението да подаде оставката си, след като агитира за оставане на Великобритания в ЕС. (Продължение: Дебат в ЕП относно Брексит и последиците от него)

РЕФ. : 20160701TST34439
 
 
Сподели
 
 
Приоритетите на Парламента относно Брекзит
 

Великобритания започна формалната процедура по оттегляне и Парламентът определи позицията си за важните неща в предстоящите преговори. Интересите на гражданите трябва да бъдат на първо място, заявиха депутатите.

 
Реакциите в Парламента във връзка със срещата на върха за Брекзит
 

Сътресенията от решението на Великобритания продължават да се чувстват, докато депутатите опитват да начертаят най-общо плана за бъдещето.

 
Британският референдум: Европейският парламент обсъжда резултатите
 

Парламентът проведе извънредна сесия, за да обсъди решението на британските гласоподаватели за напускане на ЕС (28 юни 2016 г.)

 
Великобритания гласува за напускане: реакциите в Европейския парламент
 

Какво казаха политическите лидери в Парламента в деня след референдума