Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')
topstory icon
Водеща тема :

Измерването на емисиите от коли - Как да се избегнат манипулации на тестовете

Околна среда 28-02-2017 - 15:32 / Актуализиране: 06-04-2017 - 17:14
 
 

Скандалът с емисиите от колите показа, че милиони дизелови коли са далеч по-замърсяващи за околната среда, отколкото признават техните производители, а разминаването се дължи на манипулирането на тестове. След година разследване Европейският парламент призова през април 2017 г. за замяна на нереалистичните лабораторни измервания и засилване на контрола по прилагането на съществуващите правила. Депутатите работят по законодателни промени, които ще направят фалшифицирането на резултати по-трудно. (Продължение: Емисии от коли: Парламентът призовава за по-голяма независимост на тестовете)

Повечето държави-членки и Европейската комисия не са свършили нужното, за да попречат на производителите на коли да манипулират тестовете за емисиите, заключава докладът на анкетната комисия на ЕП по скандала. Депутатите започнаха разследване през декември 2015 г., след като стана ясно, че Фолксваген са фалшифицирали резултатите от тестовете на своите дизелови коли. В препоръките, приети на 4 април, Парламентът предлага редица мерки за предотвратяване на подобни практики в бъдеще. (Продължение: Скандалът с емисиите от колите: нужен е по-строг контрол, заключава ЕП)

Скандалът относно манипулирането от „Фолксваген“ на тестовете за вредни емисии показа, че системата за сертифициране на коли в Европа страда от сериозни слабости. На 9 февруари депутати от комисията по вътрешен пазар подкрепиха изменения в правилата, които биха засилили надзора и биха дали възможност за извършване на проверки не само на новите модели, но и на колите в движение. Разговаряхме с автора на доклада на ЕП Даниел Далтън (ЕКР, Великобритания). (Продължение: Сертифициране на нови коли: „Системата трябва да бъде възможно най-здрава“)

На средата на своя мандат анкетната комисия на ЕП, разследваща манипулирането на тестовете за емисии от колите, представя на 13 септември в пленарна зала междинен доклад за наученото до момента. Съавторите на доклада Гербен-Ян Гербранди (АЛДЕ, Холандия) и Пабло Салба (ЕНП, Испания) са критично настроени към работата на Европейската комисия и националните власти, но се надяват, че скандалът ще бъде възможност за подобряване на измерванията на емисиите. Вижте видео интервю с двамата депутати. (Продължение: Скандалът с емисиите от коли: „възможност за подобряване на измерванията“)

Представители на автомобилната индустрия ще отговарят на въпроси на 13 и 14 юли пред парламентарната комисия, създадена да разследва скандала с манипулираните тестове на емисиите от колите. Депутатите ще гласуват също така междинния си доклад относно свършеното до момента. Гледайте нашето интервю на живо във Facebook с председателката на комисията Катлийн Ван Бремпт (С&Д, Белгия) в четвъртък от 15 часа българско време. (Продължение: Дизелгейт: производители на коли дават обяснения пред анкетната комисия на ЕП)

Парламентът реши да създаде анкетна комисия от 45 члена, която да разследва нарушенията на правилата на ЕС за тестове на вредните емисии на автомобилите и обвиненията към страните членки и Европейската комисия, че не са наложили стандартите на ЕС. Комисията ще представи междинен доклад до 6 месеца и окончателен доклад до 12 месеца от началото на своята работа. (Продължение: „Дизелгейт“: Парламентът създава анкетна комисия )

След около година изслушвания анкетната комисия на ЕП за тестовете на емисиите от автомобилите гласува на 28 февруари своя окончателен доклад и препоръки по темата, като в тях призовава за по-строг контрол на европейско ниво и по-добро прилагане на общите правила. „Ние научихме своите уроци от миналото и сега трябва да напишем домашното си, така че този скандал никога да не се повтаря“, казва единият от авторите на доклада Йенс Гизеке (ЕНП, Германия). Вижте видеоматериала за повече подробности. (Продължение: Скандалът с емисиите от автомобилите: анкетната комисия на ЕП гласува доклада си)

Parliament’s car emissions inquiry urgently needs more information from the EU Commission, it says in a resolution voted on Tuesday. Half-way through its mandate, the Committee of Inquiry into Emission Measurements in the Automotive Sector (EMIS), has yet to receive some Commission documents on emission measurements and details of expert group work on vehicle type approval procedures, notes the text. The inquiry’s final report is due in spring 2017. (Продължение: Car emissions: MEPs' inquiry gearing up for second half )

Европейският парламент продължава своето разследване на скандала с измерванията на емисиите от коли с изслушване в анкетната комисия на 30 август на бившия еврокомисар Гюнтер Ферхойген, който отговаряше за промишлеността от 2004 до 2010 г. Депутатите подготвят законодателство за подобряване на правилата за тестване, за да доближат резултатите до тези, които колите показват в реални условия. Вижте нашите инфографики, за да научите как се провеждат тестовете днес и как са се променяли нормите. (Продължение: Дизелгейт: бившият комисар Ферхойген отговаря пред ЕП за емисиите от колите)

Всяка година над 400 000 европейци умират заради замърсяването на въздуха. Един от основните източници на вредни газове са автомобилите, които емитират азотни оксиди, включително отровния азотен диоксид. След избухването на скандала с нагласените резултати от тестовете на Фолксваген Европейският парламент и Съветът работят по промени в правилата, които ще приближат тестовете на колите към реалните условия на пътя. (Продължение: Тестовете на вредни емисии от колите: от лабораторията към пътя)

РЕФ. : 20160909TST41703
 
 
Сподели
 
 
Скандалът с емисиите от колите: бивши комисари застават пред ЕП
 

Бивши комисари отговарят на въпроси на анкетната комисия на ЕП с цел всичко да се изясни относно силно занижените резултати от тестовете на емисиите

 
Скандалът с емисиите: коментари на водещи депутати
 

Депутатите Катлийн Ван Бремпт, председателка на анкетната комисия на ЕП, и Кришианис Каринш изразяват становищата си относно дълго чаканата дискусия на анкетната комисия с бившия комисар Гюнтер Ферхойген.

 
Производителите на коли се явяват пред ЕП
 

В дискусия с представители на Фолскваген и други автомобилопроизводители депутатите в ЕП търсят гаранции за по-строги тестове на емисиите от коли.