Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')
Top STORY ICON - IWD2017 ©Getty Image
Водеща тема :

Международен ден на жената за 2017 г. - Икономическата реализация

Права на жените/Равни възможности 07-03-2017 - 16:10 / Актуализиране: 08-03-2017 - 18:24
 
 

Макар че жените са не по-лошо образовани от мъжете, те продължават да получават по-ниско заплащане за извършването на една и съща работа. Те са също така по-слабо представени на ръководни позиции: по данни на Евростат само около една трета от мениджърите в ЕС са жени и те получават с около една четвърт по-малко от колегите си мъже. Тази година Европейският парламент обръща внимание на икономическата реализация на жените. Запознайте се със събитията, които организираме по този повод. (Продължение: Международен ден на жената за 2017 г.: пречките пред икономическата реализация)

За да реализират икономическия си потенциал, жените в Европа се нуждаят от подобрения на работното място и у дома, в училищата и в политиката, заявяват депутатите Констанс Льо Грип (ЕНП, Франция) и Анна Хед (С&Д, Швеция). Те подготвят парламентарни доклади, посветени на различни аспекти на политиката за равенство на половете. Вижте нашия видеоматериал, за да научите повече за техните позиции относно пътя напред за жените в европейските общества. (Продължение: Икономическата реализация на жените: Нужен е още напредък)

Всяка година по повод на Международния ден на жената Европейският парламент привлича вниманието към конкретен проблем, свързан с правата на жените. Тази година ние избрахме да се фокусираме към икономическите възможности за реализация. Разгледайте инфографиката, за да научите повече за областите, в които е нужно да работим за подобрения. (Продължение: Равенство между половете: пет предизвикателства пред жените)

Европейският парламент отбелязва 8 март тази година със серия от събития, посветени на предизвикателствата, които пречат на жените да се реализират в икономически и социален план. Жените продължават да получават по-ниски заплати и пенсии, да имат ограничен достъп до най-високите позиции в йерархията, да са по-слабо представени в политиката и да отделят много от времето си на семейни и домакински задължения. Научете повече за дебатите по темата в Парламента. (Продължение: Международен ден на жената: поглед към предизвикателствата в съвременния свят)

РЕФ. : 20170306TST65203
 
 
Сподели
 
 
Премахване на неравенството между половете
 

ЕС е едва на половината от пътя до постигането на равенство между половете, а напредъкът е бавен. Парламентът настоява за серия от инициативи, насочени към намаляване на разликите между мъже и жени.

 
Повече жени в науката
 

Много малко жени преследват научна кариера - липсват стимули за навлизане в сфера, доминирана от мъже, казват депутатките Ева Каили и Мишел Риваси.