Nye regler for brug af film- og musiktjenester i udlandet

Fra 1. april 2018 træder nye regler for streaming i kraft. Det bliver muligt at bruge online-abonnementer på f.eks. filmtjenester, man har i hjemlandet, når man rejser i udlandet.

Streaming uden grænser: nye regler for online-indhold.

Mens flere og flere bliver abonnenter på online film- tv-serie- og musiktjenester i deres hjemlande, er de stødt på en mur, når de forsøger at få adgang til de samme tjenester, mens de opholder sig i udlandet. Det vil nu blive ændret. Fra 1. april træder nye regler om grænseoverskridende streaming i kraft i EU, og indenfor 9 måneder skal alle EU-lande leve op til dem.

Hvad vil de nye regler ændre på?

Ifølge de nye regler skal alle borgere, der købt rettigheder til at se, lytte eller læse et bestemt indhold online fra en udbyder i hjemlandet, få lov til også at få adgang til den tjeneste i et andet EU-land i en begrænset periode.

Adgangen gives kun til borgere, der rejser på ferie, studietur eller i forbindelse med en kort arbejdsrejse.

“Hvis du f.eks. bor i Tyskland, men tager på ferie, besøger familie eller arbejder i en kort periode i Spanien, får du adgang til de servicer, du havde i Tyskland, fordi lovteksten dækker hele EU,” siger ordfører på lovgivningen Jean-Marie Cavada (ALDE, Frankrig).

Udbyderne af tjenesterne får mulighed for at godkende abonnenternes opholdssted. Europa-Parlamentet har dog krævet, at der skal værnes om brugernes data og privatliv gennem hele processen.  

Lovgivningen har en tilbagevirkende effekt, der betyder, at den også vil gælde for kontrakter og abonnementer, der allerede er blevet indgået.

Det større billede

På den ene side er det meningen, at brugerne skal få adgang til de tjenester, de betaler for i et land, uanset hvor de befinder sig i EU. På den anden side håber EU også på, at reglerne vil være med til at bekæmpe pirateri ved at promovere adgang til indhold, der er blevet købt lovligt.

Tiltagene komplementerer de nye regler, der afsluttede roaming-afgifterne, der trådte i kraft 15. juni 2017 og afslutningen for geoblokering i februar, der skal sikre at online-udbydere ikke diskriminerer forbrugerne ud fra, hvor i EU de bor.

Markedet for video-abonnementer

Ifølge European Broadcasting Union (EBU) havde ca. 11% af europæiske husholdninger et abonnement på en online videotjeneste i 2016. Det tal forventes at være det dobbelte inden 2020.

Netflix står får 54% af abonnementerne i EU, ifølge EBU, men de grænseoverskridende servicer kommer ikke kun til at gælde TV-serier og film, men alle slags digitale produkter; også e-bøger og musik.