Det er nu slut med roaming-afgifter 

 
 

Del denne side: 

Fra d. 15. juni 2017 kan europæere bruge deres mobiler i et hvert land i EU og betale det samme for ydelsen som i hjemlandet. Alle ekstra roaming-afgifter ophører.

Fra d. 15. juni 2017, uanset hvor du rejser henne i EU, kan du ringe, sende SMS eller gå på nettet under de samme forhold som i dit hjemland.

Se vores video-interview med Vivianne Reding der for et årti siden begyndte kampen mod roaming-afgifter som EU-Kommissær for Informationssamfundet og medier. I dag er Vivianne Reding, der er fra Luxembourg, medlem af Europa-Parlamentet for EPP-gruppen.

En kamp for den frie bevægelighed

”Enden på roaming-afgifterne betyder genoprettelsen af borgernes frihed til at rejse, at føle sig hjemme, ikke at skulle betale for at krydse grænsen, men at anse Europa som sit hjem,” udtaler Vivianne Reding.

Europa-Parlamentet har særligt kæmpet for, at roaming-afgifterne skulle ophøre uden en særlig tidsbegrænsning for, hvor længe brugeren opholder sig i udlandet.

Det betyder, at så længe du bruger din mobil mere i hjemlandet end i et andet EU-land, kan du ”roame som derhjemme”.

For at bekæmpe misbrug af reglerne (f.eks. ved at købe et telefonabonnement i et land, hvor priserne er billigere og derefter bruge det mest i et andet land), kan en teleoperatør bede om ekstra roaming-afgifter, når brugen i udlandet overstiger brugen i hjemlandet.

De tre lande, der er med i det europæiske økonomiske område (Island, Norge og Lichtenstein) vil også slutte med at have roaming-afgifter fra 15. juni 2017.

”Enden på roaming-afgifterne betyder genoprettelsen af borgernes frihed til at rejse, at føle sig hjemme, ikke at skulle betale for at krydse grænsen, men at anse Europa som sit hjem.”

Vivianne Redding (Luxembourg, EPP) 

Hvordan roaming fik sin afslutning

 

Der er gået lang tid siden de såkaldte ”euroafgifter” fra 2007. Det år var første gang EU-institutionerne tacklede roaming-priserne ved at fastsætte maksimum-grænser.

Dengang var de internationale roaming-priser langt over udgifterne for mobiloperatørerne. Hvis et opkald i udlandet kostede 1,63 euro i minuttet i 1998, kostede det kun 19 eurocent i 2014. Fra april 2016 oversteg et udlandsopkald ikke 5 eurocent/minut.

 

Udgifterne til roaming er særligt relevant for dataroamingmarkedet, der er vokset med 630% fra 2007-2013.

Prisen for 1 MB roaming-data i EU de sidste 10 år 
  • 6 euro i 2007 
  • 70 eurocent i 2012 
  • 20 eurocent i 2015 
  • Den hjemmelige pris plus 5 eurocent i 2016 
  • Den hjemmelige pris i 2017 

Når nye regler for bærbarhed træder i kraft i første halvdel af 2018, bliver det også muligt at se online-indhold, du betaler for i dit hjemland, i udlandet uden ekstra omkostninger.

Når engropsriserne falder, betyder det ikke mere roaming

 

Efter EU-Kommissionens oprindelige forslag, blev forbuddet mod roaming-afgifter muligt, efter at Europa-Parlamentet og EU-Rådet indgik en aftale om engrospriserne for roaming, dvs. den pris et teleselskab betaler til et andet teleselskab for at gøre deres netværk brugbart for kunderne i udlandet.

Europa-Parlamentet opnåede i forhandlingerne, at loftet over engrospriserne blev lavere end det, EU-Kommissionen oprindeligt foreslog.

”Takket være stædigheden fra Parlamentets side fik vi sat en stopper for roaming-afgifterne. Vi kan rejse gennem Europa uden at bekymre os om regningen, når vi kommer hjem,” siger Pilar de Castillo Vera (Spanien, EPP), der er Parlamentets ordfører på området.

Torsdag d. 15. juni kl. 11 taler vi med Pilar de Castillo Vera live på facebook om roaming-afgifter og besvarer dine spørgsmål.