Efter roaming: Lavere priser på udenlandske opkald? 

 
 

Del denne side: 

MEP’erne vil have billigere internationale opkald i EU og give regeringer mulighed for at give borgerne varslinger gennem et “omvendt 112”-system som en del af en ny telereform.

Priser på opkald er faldet stødt de seneste to årtier, men der er et område, hvor det stadig er dyrt - de internationale opkald inden for EU. Men den situation kan nu meget snart blive ændret, da MEP’erne fra Industriudvalget d. 2. oktober foreslog, at priser på fastnet- og mobilopkald til andre medlemslande ikke må være væsentligt dyrere end indenrigsopkald.  

  • Priser på internationale opkald kan let koste 1 euro i minuttet. Det er markant mere dyrt, end hvis du bruger din telefon i udlandet (roaming).
  • Forrige år stillede MEP’erne også spørgsmål til Kommissionen om grove afgifter på EU-opkald og SMS’er.

  • Roaming er, når personer bruger deres telefoner i udlandet, mens et internationalt EU-opkald er, når du ringer fra dit hjemland til et andet EU-land.

Medlemmer i udvalget ønsker også at lave et omvendt 112-system, der gør det muligt for nationale og lokale myndigheder at informere befolkningen over telefon, hvis der et terrorangreb, en naturkatastrofe eller andre trusler.

  • 112 er det generelle nødopkaldsnummer, som du kan bruge fra både fastnet- og mobiltelefoner i alle EU-lande, når du skal have fat i politiet, en ambulance eller brandmænd.

Disse forslag er en del af en bredere telereform, der skal stimulere investeringer i højkapacitets-netværk i EU, bedre brug af radiofrekvenser og fortrolighedsbeskyttelse.

”En investering vil koste mellem 500-600 mia. euro, og det mest praktiske vil være, hvis minimum 90% er private investeringer. Så mens vi promoverer investeringer, højkapacitetsnetværk og fibre i hjemmet, står vi over for denne nye lov,” siger  Pilar del Castillo (EPP, Spanien), der er ordfører på området.

”Afslutningen på roaming var en kæmpe sejr, men vi skal ikke standse op halvvejs. Vi skal korrigere for den absurde situation, hvor det er billigere for dig at ringe, mens du er i udlandet, end når du er derhjemme,” siger Dita Charanzová (ALDE, Tjekkiet), der er forfatteren bag en rapport på området fra udvalget for det indre marked.

Næste skridt

Afstemning i plenar skal give mandat til at påbegynde forhandlinger med EU-Rådet om at opnå en aftale om den endelige lovtekst.