Selskaber skal fremover betale skat, hvor de tjener penge 

 
 

Del denne side: 

Selskaber bruger smutveje til at undgå at betale skatter, f.eks. ved at flytte deres overskud til EU-lande med lavere skatter. Nye EU-regler vil ændre på det.

Skatteundgåelse: Multinationale selskaber skal betale skat i de lande, hvor de har deres indtjening ©AP Images/European Union-EP 

Onsdag d. 14. marts diskuterede MEP’erne planer til at etablere et fælles, konsolideret skattegrundlag (CCCTB) i EU. De diskuterede to lovakter, der skal gøre det sværere for selskaber at flytte deres overskud til medlemslande, hvor selskabskatten er lavere.

Alain Lamassoure (EPP, Frankrig), der er Parlamentets ordfører, udtaler, at det er godt, at EU-Kommissionen for nyligt kritiserede individuelle medlemslande, bl.a. Belgien, Cypern, Irland, Ungarn, Luxembourg, Malta og Holland, for at engagere sig i aggressiv skatteplanlægning.

 

Med CCCTB ”vil ethvert forsøg på aggressive skatteplanlægninger, der flytter overskud mod nogle medlemslande fremfor andre blive ligegyldige,” siger han.

”Nationale ledere og EU-ledere begynder at forstå, at det nuværende system er forældede og giver bagslag for både borgerne og mindre selskaber. Der er nu et momentum, så vi skal sørge for at holde presset,” tilføjer Paul Tang (S&D, Holland), Parlamentets anden ordfører på området.    

   

EU-Kommissionen foreslår, at medlemslandene implementerer dem i denne rækkefølge:

Fase 1 - Fælles selskabsskattegrundlag: Et sæt af regler der beregner den indtjening, der skal betales skat af i alle EU-lande.

Fase 2 - Fælles, konsolideret selskabsskattegrundlag: Konsolidering vil gøre det muligt for selskaber at tilføje overskud og underskud fra alle deres datterselskaber i EU og få en samlet indtægt, der skal betales skat af.

Med etableringen af dette skattegrundlag, vil skatteindbetalingen blive fordelt mellem de medlemslande, hvor selskabet har datterselskaber. Fordelingen af overskuddet vil blive lavet via en formel, der tager både bygninger, maskiner, salg og medarbejdere i de enkelte medlemslande med i betragtningen.

“Parlamentet har introduceret en ny faktor, baseret på indsamling, i formlen der definerer, hvordan selskabernes finansielle overskud skal distribueres mellem medlemslandene,” understreger Alain Lamassoure.

Personlige data er en immateriel, men meget værdifuldt aktiv, som selskaber som Facebook, Amazon og Google er blevet rige på, men i øjeblikket tages det ikke med i betragtningen, når deres skat beregnes.

”Vi skal have en digital skal så hurtigt som muligt (...) vores undersøgelser viser, at vi de næste tre år går glip af skat fra Google og Facebook til en værdi af 5,1 mia. euro. Så det er på tide, at vi ændrer reglerne og spiller et retfærdigt spil igen,” siger Paul Tang.

Fair skat er Parlamentets prioritet

At bekæmpe skatteundgåelse og skattesnyd er et af Parlamentets prioriteter. MEP’erne besluttede d. 1. marts at nedsætte et udvalg til at undersøge lovovertrædelser på skatteområdet. Når det gælder skatteområdet har Parlamentet en rådgivende rolle i lovgivningsprocessen. EU-lovgivningen bliver vedtaget af medlemslandene i Rådet med enstemmighed.

 

Læs flere artikler om Parlamentets arbejde på skatteområdet.