6 måder hvorpå EU gjorde dit digitale liv bedre i 2018 

 
 

Del denne side: 

Læs hvordan Parlamentet forbedrede dit liv online i 2018: fra at droppe geoblokering til finansiering af gratis WiFi på offentlige områder.

Du kan rejse, shoppe, se film og ringe op i hele EU uden barrierer og uden ekstra omkostninger. Det er, hvad EU's digitale indre marked handler om, og som Parlamentet kæmper for.


Ikke længere nogen automatiske omdirigeringer

Fra den 3. december 2018 skal forbrugerne ikke længere finde sig i geoblokering. I februar 2018 vedtog MEP'erne ny lovgivning, der kræver, at forhandlerne giver forbrugerne lige adgang til salg af deres varer og tjenester over alt i EU, ligegyldigt i hvilket land deres internetforbindelse er sat op.

De, der shopper online, kommer ikke længere til at blive diskrimineret, da lokale versioner af den samme hjemmeside og omdirigering efter land er blevet forbudt. De varer og tjenester, som lovgivningen omhandler, er husholdningsapparater, elektronik, tøj, hotelophold, udlejning og billetter til forskellige arrangementer.
Bedre pakkelevering på tværs af grænserne

Når EU's marked online åbnes op, bliver det nødvendigt at forbedre forholdene omkring pakkelevering og beskyttelse af forbrugerne. For at få pakkeleveringen i EU til at blive billigere og mere effektiv, vedtog MEP'erne i marts 2018 nye regler for pakkelevering på tværs af grænserne, der skal gøre den mere gennemsigtig og mindske de barrierer, som forbrugerne møder, når de køber varer online i EU. Denne lovgivning trådte i kraft i maj 2018.


Adgang til betalt indhold på tværs af EU

Mere end halvdelen (53%) af EU's borgere ser film og TV-serier online mere end en gang om ugen og siden april 2018 har de kunnet fortsætte med at gøre det i et andet EU-land. Reglerne for grænseoverskridende streaming gælder i alle EU-medlemslande, og gør det muligt for forbrugerne at få adgang til det indhold, de abonnerer på, når de rejser i EU. Disse reger gælder for alle udbydere, der tilbyder betalt indhold og tjenester online.

Finansiering af gratis WiFi på offentlige områder

For at kunne benytte sig af digitalt indhold skal brugerne kunne gøre brug af højhastighedsforbindelser. WIFI4EU, en finansieringsramme, der skal promovere gratis WiFi-forbindelser på offentlige områder i EU, åbnede for ansøgninger i 2018. Formålet med WIFI4EU-initiativet er at give mere end 6000 lokalområder i EU mulighed for at gøre brug af gratis WiFi med høj hastighed fra 2020. Mere end 21700 kommuner har allerede registret sig. I december bliver de succesfulde ansøgere annonceret, og de vil få installeret WiFi-udstyr i løbet af 2019.

Nye regler, billigere internationale opkald og 5G

I november stemte MEP'erne for en telekommunikationspakke, der har til formål at sætte et loft for priser for opringninger indenfor EU på 19 eurocents per minut og seks cents for tekstbeskeder fra 15. maj 2019. Reglerne skal øge den nødvendige investering i 5G-forbindelser i europæiske byer fra 2020.


GDPR

De Generelle Databeskyttelsesregler (GDPR) har været gældende siden 25. maj 2018. Reglerne giver forbrugerne mere magt over deres digitale tilstedeværelse, inklusiv retten til information om, hvordan deres data bliver brugt og ret til at slette indhold, som de ikke længere ønsker skal kunne ses online.