Brexit: Beskyttelse af EU-borgeres rettigheder 

 
 

Del denne side: 

Infografik over Brexit. 

Parlamentet kæmper for at beskytte EU-borgeres rettigheder i Storbritannien og britiske borgeres rettigheder i EU efter Brexit.

Selvom kun få kunne deltage i afstemningen, bliver millioner af EU-borgere, der bor i Storbritannien, dem der bliver hårdest ramt af Brexit. EU ønsker at opnå en aftale om at beskytte deres rettigheder så hurtigt så muligt i forhandlingerne med Storbritannien, efter at landet har udløst Artikel 50. Det er også et spørgsmål om, hvad der skal ske med de britiske borgere, der bor i EU, når Storbritannien forlader EU i marts 2019.

 

I begge tilfælde skal forhandlinger klargøre, om de kan fortsætte med at blive, hvor de er nu og under hvilke forhold. Vil de være i stand til at arbejde, gøre brug af den sociale sikring og få mulighed for at få familiemedlemmer til at bo hos dem? For mere information om problemstillingerne tjek vores briefing.

Se vores video om EU-borgeres rettigheder

MEP’erne vedtog Parlamentets holdning d. 5. april 2017, der indeholder dets guidelines til de løbende forhandlinger mellem EU og Storbritannien. Den vedtagne holdning skal ses som guidelines for de løbende forhandlinger mellem EU og Storbritannien. Parlamentet spiller en nøglerolle i at beslutte udfaldet af disse forhandlinger. Læs mere om dets rolle her

Parlamentets formand Antonio Tajani bragte også problemstillingen op, da han mødtes med Storbritanniens premierminister Theresa May under et besøg i London d. 20. april: ”De studerende, arbejderne og deres familier er værdifulde medlemmer af samfundet og fortjener en grad af vished om deres fremtid.”

Se vores video med Tajani i London

Situationen og rettigheder for EU-borgere blev også diskuteret under en høring i Parlamentet d. 14. maj, der var arrangeret af udvalgene for civile rettigheder, beskæftigelse og andragender. Medlemmerne diskuterede med eksperterne, hvilke problemstillinger EU-borgere står over for i Storbritannien, og de bedste måder at beskytte deres rettigheder. Se vores video fra høringen her.