2018 er 'Europæisk år for kulturarv' 

 
 

EU har gjort 2018 til 'Europæisk år for kulturarv' for at understrege vigtigheden af forskellighed, fælles historie og den rige kultur, der afspejler Europa i dag.

Ved at promovere de kulturelle skatte kan man øge væksten og beskæftigelsen. Den 27. april stemmer Parlamentet om at gøre 2018 til et ”Europæisk år for kulturarv”.

”Vi ønsker, at den kulturelle arv kommer tilbage i den offentlige bevidsthed,” siger Mircea Diaconu (ALDE, Rumænien), der er ordfører på området. ”Giv det den værdighed det fortjener, og det vil styrke vores identitet. På samme tid kan vi genopdage, hvad det vil sige at være europæer.”

Efter forhandlinger med medlemslandene i EU-Rådet og EU-Kommissionen har Parlamentet sikret et budget på 8 mio. euro fra eksisterende fonde til at promovere forskellige initiativer i hele 2018.

Ifølge Mircea Diaconu har undersøgelser vist, at en euro, der bliver investeret i kulturarvssektoren, vil give 20 euro tilbage.

I løbet af året vil der være tusindvis af aktiviteter på tværs af Europa, der skal skabe opmærksomhed om kulturarven på både lokalt, regionalt og europæisk niveau. Du kan se listen over arrangementer i Danmark her.

Rapporten Cultural Heritage Counts for Europe viser, at omkring 300.000 job er direkte bundet op på kulturarvssektoren i EU og 7,8 mio. job er indirekte blevet skabt af sektoren.

Formålene med at have et europæisk kulturarvsår er:

  • At promovere den europæiske kulturarvs rolle, der bidrager med kulturel forskellighed og interkulturel dialog.

  • At øge bidraget fra den europæiske kulturarvssektor til økonomien og samfundet både gennem direkte og indirekte investeringer.

  • At bidrage til at promovere kulturarv som et vigtigt element for EU på den internationale scene. Promovering af værdien for kulturarv skal også ses som et svar på de bevidste ødelæggelser af kulturelle skatte i Mellemøsten.

Ifølge en Eurobarometer-undersøgelse fra 7. december, mener otte ud af ti af de adspurgte, at kulturarv er vigtigt for dem personligt og for deres lokalområde. Otte ud af ti mener også, at kulturarv er vigtigt for EU. Næsten otte ud af ti er desuden enige i, at Europas kulturarv eller kulturarvsrelaterede arrangementer skaber job i EU.

Du kan se tallene for de adspurgte i Danmark her.