Sakharov-prisen 2018: Se hvem finalisterne er 

 
 

Del denne side: 

Finalisterne til dette års Sakharov-pris 2018 er: Oleg Sentsov, 11 NGO'er der redder liv på Middelhavet og Nasser Zefzafi.

De 3 finalister til Sakharov-prisen 2018.  

Dette års finalister til Sakharov-prisen for tankefrihed er blevet valgt den 9. oktober af Parlamentets Udenrigs- og Udviklingsudvalg. 

Finalisterne til dette års pris er:

Oleg Sentsov, en ukrainsk filminstruktør, der er blevet idømt 20 års fængsel for at "planlægge terrorhandlinger" mod Ruslands “de facto” styring af Krim-halvøen. Amnesty International har beskrevet hans domsproces som værende “en uretfærdig rettergang i en militærdomstol”. Han er sidenhen blevet et symbol for 70 civile ukrainere, der er blevet ulovligt arrestered og idømt lange fængselsdomme af det russiske besættelsesstyre på Krim.

11 NGO'er der beskytter menneskerettigheder og redder migranter, der forsøger at krydse Middelhavet. Siden 2015 har NGO'er fra hee EU iværksat sø- og redningsaktioner på Middelhavet for at forsøge at redde flygtninge, der forsøger at komme til Europas kyster. NGO'erne er: Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Læger Uden Grænser, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Red Barnet, Sea Eye, Sea Watch og SOS Mediterranée.

Nasser Zefzafi, er lederen af Hirak, en social masseprotestsbevægelse i Rif-regionen i Morokko, der kæmper mod korruption, undertrykkelse og magtmisbrug og promoverer værdighed, lighed og social retfærdighed. Han blev arresteret i maj 2017 og idømt 20 års fængsel for at "konspirere mod statens sikkerhed". Siden 2016 har de marokkanske myndigheder fængslet mere end 2000 personer i forbindelse med Rif-demonstrationer og nogle, deriblandt mindreårige, har fået langvarige straffe.

Næste skridt

Den 25. oktober offentliggør Formandskonferencen, der består af parlamentsformand Antonio Tajani og de politiske gruppeledere, vinderen. Prisoverrækkelsen finder sted i Strasbourg den 12. december og vinderen modtager 50,000 euro.

Baggrund

Sakharov-prisen for tankefrihed er stiftet i den sovjetiske fysiker og poitiske systemkritiker Andrei Sakharovs navn. Den er siden 1988 blevet uddelt hvert år til at anerkende personer og organisationder, der forsvarer menneskerettigheder og grundlæggende friheder. Sidste år vandt den demokratiske opposition i Venezuela prisen.