Euroen fylder 20: Parlamentet fejrer jubilæet for den fælles valuta 

 
 

Del denne side: 

Lanceringen af euroen for 20 år siden har været en håndgribelig fordel for virksomheder og befolkninger på tværs af EU. Den 15. januar markerede Parlamentet 20-årsdagen i plenarforsamlingen.

Kære euro, tillykke med fødselsdagen! 

Euroen blev introduceret i begyndelsen af 1999, først i elektronisk form i banker og ved betalinger, og tre år senere i form af sedler og mønter.

Den fælles valuta gjorde det lettere for folk at sammenligne priser på tværs af grænserne, at handle og at rejse og at spare op i en stabil valuta. Den åbnede for flere muligheder for virksomhederne, da udgifterne og usikkerheden ved at skulle håndtere svingende vekslingskurser forsvandt.

I øjeblikket er euroen den officielle valuta i 19 EU-lande. Den spiller også en vigtig international rolle: I 2017 blev den brugt til 36% af de internationale betalinger. Dette er kun overgået af den amerikanske dollar (der blev brugt i 40% af tilfældene).

En Eurobarometer-undersøgelse fra november 2018 viste en rekordstor støtte til euroen i eurozonen. 74% af de adspurgte svarede, at euroen er en god ting for EU, og 64% sagde, at euroen er en god ting for deres land.

Euroen er central for den økonomiske og monetære union i EU, og EU-institutionerne har arbejdet på at styrke samarbejdet dette område siden den finansielle krise begyndte i 2008. Tiltagene inkluderer introduktionen af det europæiske semester, der er en årlig vurdering af EU-landenes økonomiske planer, lanceringen af ECB's overvågningsmuligheder af euroområdets største banker og en fælles tilgang til at afvikle af fejlslagne banker

“Ikke et mål i sig selv”

Ved en jubilæumsceremoni i Parlamentet den 15. januar sagde Parlamentets formand Antonio Tajani: “Euroen har gjort vores indre marked mere gennemsigtigt og konkurrencedygtigt og gør transaktioner, bevægelse, handel og turisme muligt."

“Euroen er ikke et mål i sig selv, men en måde hvorpå vi kan få en social markedsøkonomi med det formål at skabe velstand og job til alle europæiske borgere," tilføjede han og opfordrede til flere reformer af bankunionen, den kapitale markedsunion samt at få en finansiel union.

ECB's formand Mario Draghi understregede, at euroen i to årtier har stået for prisstabilitet, hvilket har gjort det muligt for virksomheder at at investere og skabe job. "At sikre økonomisk velstand og stabilitet på den lange bane er en fælles udfordring, som vi bedst tackler i fællesskab. Vi er stærkere sammen.”

Udover Antonio Tajani og Mario Draghi talte også Kommissionens formand Jean-Claude Juncker, eurogruppens formand Mário Centeno, Parlamentets ECON-udvalgsformand Roberto Gualtieri og den tidligere ECB-formand Jean-Claude Trichet.

Parlamentet vil også have en udstilling om euroen i Strasbourg under plenarforsamlingen. Ved begyndelsen af året var Parlamentets bygninger i Bruxelles ligeledes lyst op med et billede af den fælles valuta.