10 måder Parlamentet har forbedret din hverdag siden sidste valg 

 
 

Del denne side: 

Mellem den 23.-26. maj er der valg til Europa-Parlamentet. Læs her hvordan Parlamentets arbejde de sidste fem år har været med til at forbedre din hverdag.

Billigere telefonopkald

Siden 2017 har EU-regler betydet, at du kan ringe, sende beskeder og bruge internettet på din mobiltelefon til samme pris, når du rejser i et hvilket som helst EU-land, som taksten er i Danmark. Fra maj 2019 kommer der ligeledes et loft på 19 eurocent per minut for for opringninger fra Danmark til et andet EU-land.


Flere muligheder for at shoppe online

Forbrugerne har nu flere muligheder og lettere ved at købe varer på tværs af EU, booke hoteller, leje biler, købe festivalbilletter som en del af nye regler om geoblokering, der har været i kraft siden december 2018.


Mindre plastik i vores have og floder

Siden Parlamentet godkendte nye regler, der skal mindske brugen af letvægtsplastikposer fra 2015, har 72% af europæerne tilkendegivet, at de bruger dem i mindre grad. Et andet vigtigt skridt til at tackle plastikforurening kom i marts 2019, da Parlamentet godkendte en lov, der forbyder engangsplastik for en lang række produkter såsom tallerkner, bestik og sugerør.

Større beskyttelse online

En ny lov for databeskyttelse, den største ændring af privatlivsregler for data i EU i to årtier, trådte i kraft i maj 2018 og gav europæerne mere kontrol over, hvordan deres personlige information bruges. Parlamentet har også opdateret EU-reglerne for ophavsret, så de passer til den digitale tidsalder.


Flere rettigheder for arbejdere

I april 2019 vedtog MEP'erne nye tiltag, der skal gøre det lettere at kombinere arbejds- og privatlivet. Nye fædre får minimum 10 dages øremærket barsel. Parlamentet har også introduceret minimumsrettigheder for arbejdere i gig-økonomien, der arbejder for bl.a. Deliveroo eller Uber.


En sund planet for fremtidige generationer

I en historisk afstemning i 2016 godkendte Parlamentet Paris-aftalen, der er en milepæl i arbejdet mod klimaforandringer. MEP'erne har siden arbejdet på en del tiltag lige fra reducering af CO2-udslip til at øge brugen af vedvarende energikilder.


Flere muligheder for at læse og oplæres i udlandet

For at flere europæere får gavn af EU's uddannelses- og praktikprogrammer, opfordrede MEP'erne i marts 2019 til at finansieringen af Erasmus+ programmet tredobles for perioden 2021-2027.


Mere vækst

Parlamentet godkendte i december 2018 en handelsaftale med Japan, der er den største bilaterale handelsaftale, der nogensinde er forhandlet af EU. Andre handelsaftaler, som Parlamentet har godkendt, og som skal give vækst i de kommende år, er med Canada og Singapore.


Et mere sikkert Europa

Til at bekæmpe terrorisme og andre former for alvorlig kriminalitet bakkede Parlamentet i 2016 op om regler, der forpligter luftfartsselskaber til at give sikkerhedsoplysninger om personer, der flyver ind og ud af EU. Året efter godkendte MEP'erne EU-regler, der skal tackle 'foreign fighters' og 'ensomme ulve'. Parlamentet har også lukket smuthuller i lovgivningen for våbenloven og godkendt regler, der skal forhindre finansiering af terrorisme.


Lavere energiregninger

Europæiske forbrugere kan i gennemsnittet forvente at spare op imod 500 euro om året på deres energiregning takket være mere simple energimærkninger for hvidvarer, som MEP'erne godkendte i 2017.

EU-valget finder sted d. 26. maj. Du kan være med til at bestemme Europas fremtid og få indflydelse over Parlamenttets beslutninger, der påvirker din dagligdag. Se mere her.