Brexit og EU-budget: Hvor meget skal Storbritannien betale 

 
 

Del denne side: 

En afregning angående Storbritanniens finansielle forpligtigelser er en af tornene i de løbende forhandlinger om Brexit.

Euro-pengesedler ©AP Images/European Union-EP. 

Som medlem af EU tilsluttede Storbritannien sig at leve op til flere forpligtigelser, såsom de der hører under EU’s langsigtede budget, også kaldet den flerårige finansielle ramme. Nu hvor Storbritannien forlader EU, bliver udfordringen, hvordan man udregner værdien af de udestående forpligtigelser under udtrædelsen og i de fremtidige relationer. 

Udmeldelsen påvirker alt fra investeringer i forskning, infrastruktur og udviklingsbistand, såvel som pensioner for EU-ansatte fra Storbritannien.

Hvordan Storbritanniens udtrædelse påvirker EU’s budget

Storbritanniens beslutning vil påvirke EU’s budget, da der vil være færre medlemslande til at bidrage. Find ud af hvordan Brexit påvirker EU’s budget ved at læse vores interview med Jens Geier (S&D, Tyskland), der er den MEP, der forhandlede brugen af EU’s 2017-budget på vegne af Parlamentet.

 

For at finde ud af hvor meget hvert medlemsland inklusiv Storbritannien bidrager med til EU’s budget tjek vores interaktive infografik.

 

Fremtidige bidrag?

 

En anden problemstilling drejer sig om, hvor meget Storbritannien skal bidrage med økonomisk, hvis det i fremtiden gerne vil have adgang til EU’s indre marked, toldunion eller gerne vil drage fordele af andre EU-initiativer.

 

Parlamentets holdning

 

I Parlamentets holdning, der blev vedtaget d. 5. april 2017, understregede MEP’erne, at hvis Storbritannien ønsker at fortsætte som en del af det indre marked og toldunionen, skal det acceptere de generelle budgetbidrag.

De sagde også, at Storbritannien skal leve op til alle sine juridiske, finansielle og budgetære forpligtigelser, herunder bidragene til den nuværende flerårige finansielle ramme både før, under og efter udmeldelsen.  

Den vedtagne holdning skal forstås som guidelines for de løbende forhandlinger mellem EU og Storbritannien. Europa-Parlamentet spiller en afgørende rolle, da det skal godkende enhver aftale.

 

Den 4. september offentliggjorde Parlamentets særlige Brexit-gruppe sin kommentar til, hvordan rettighederne skal være for EU-borgere i Storbritannien og omvendt.