Del denne side: 

Parlamentet skal stemme om sin holdning til brexitforhandlingerne med UK den 3. oktober ©Pixabay/DanielDiazBardillo(CC0) 

Der er ikke gjort tilstrækkelige fremskridt på EU’s prioriteter i de første fire forhandlingsrunder med Storbritannien, siger Europa-Parlamentets udkast til beslutning.

Det Europæiske Råd bør fastslå, at der ikke er gjort “tilstrækkelige fremskridt” på EU’s tre hovedmålsætninger - at sikre EU-borgeres og britiske borgeres rettigheder, at klarlægge Storbritanniens finansielle forpligtelser og at løse problemet med grænsen mellem Republikken Irland og Nordirland - hvis ikke der under den femte forhandlingsgrunde sker et afgørende gennembrud på disse punkter, slås det fast i et udkast til beslutning, som torsdag blev godkendt af Europa-Parlamentets formandskonference (Parlamentets formand og lederne af de politiske grupper).

Teksten, som er udfærdiget af Parlamentets brexitstyregruppe, vil blive debatteret og derefter sat til afstemning i det samlede Parlament næste tirsdag.

Europa-Parlamentets formand Antonio Tajani udtaler: “Vi hilser den konstruktive tilgang, som premierminister Theresa May udviste i sin tale i Firenze forleden, velkommen. Beskyttelsen af borgernes rettigheder er den absolutte topprioritet for Europa-Parlamentet. Udtrædelsesaftalen bør opretholde samtlige de rettigheder, som borgerne har i dag i henhold til den relevante EU-lovgivning. Det er også afgørende for hurtigt at kunne afslutte første fase i forhandlingerne, at der opstilles yderligere garantier for, at EU-lovgivningen vil blive overholdt indtil den dag, Storbritannien træder ud af EU.”

Europa-Parlamentets brexitkoordinator Guy Verhofstadt tilføjer: ”Premierminister May åbnede døren op for at gøre fremskridt i sin tale i Firenze den 22. september, for eksempel  hvad angår EU-Domstolens rolle. Men vi så gerne, at den britiske regering skaber større klarhed. Vi venter stadig på at modtage svar vedrørende vigtige problemstillinger, som for eksempel hvordan Nordirland kan forblive en del af toldunionen, eller hvordan der kan findes en særlig ordning, som forhindrer, at der opstår en hård grænse. Vi venter også på konkrete meldinger vedrørende de forslag, som EU’s forhandlingsteam har fremsat vedrørende borgernes rettigheder og de finansielle forpligtelser.

Baggrund

Medlemmerne af Europa-Parlamentet skal debattere teksten med kommissionsformand Jean-Claude Juncker og EU’s brexitforhandler Michel Barnier på tirsdag. Beslutningen vil, når den er stemt igennem, fungere som Parlamentets input til EU27-topmødet i Bruxelles den 20. oktober, hvor regeringslederne skal vurdere, hvor langt brexitforhandlingerne er nået.

Europa-Parlamentet skal godkende den udtrædelsesaftale, som måtte foreligge ved afslutningen af forhandlingerne mellem Storbritannien og EU.