Et skridt tættere på det digitale indre marked

Mere og mere af vores daglige liv er centreret omkring internettet. Selv om der ikke er fysiske grænser, er der stadig mange udfordringer. En af udfordringerne er geoblokering. Når vi ønsker at købe et produkt eller en tjeneste online, bliver vi ofte forhindret heri, fordi sælgeren befinder sig i et andet land. Onsdag debatterede MEP'erne nye forslag fra Europa-Kommissionen, som indeholder regler for at tackle uberettiget geoblokering og bringe os et skridt nærmere et digitalt indre marked.

goldfish in e-commerce cart concept ©AP Images/ European Union-EP
Europa-Parlamentet drøftede onsdag Kommissionens forslag mod uberettiget geoblokering og det digitale indre marked ©AP Images/ European Union-EP

Sidste år fremlagde Kommissionen sin strategi for det digitale indre marked, og i januar 2016 fremlagde Europa-Parlamentet en betænkning, som vil indgå i den kommende lovgivning.


Onsdag 25. maj fremlagde Kommissionen forslag om e-handel og om en opdatering på de audiovisuelle regler EU.


Den estiske MEP'er Kaja Kallas fra ALDE-gruppen, en af ​​to MEP'er i Parlamentet med ansvar for Europa-Parlamentets betænkning, sagde under plenarmødet 25. maj."[Digital innovation] handler om at gøre det bedre og finde nye måder at løse problemer, fra adgang til tjenester og varer til miljø og mobilitet. Hele formålet med den digitale strategi for det indre marked handler også om at nedbryde barrierer, der er ofte skabt af forældet lovgivning eller praksis." sagde


Geoblokering


Geoblokering er den praksis, som nogle online-sælgere bruger til at begrænse eller differentiere adgangen til kunder i andre lande.


Parlamentet anførte i januar: "At geoblokere forbrugernes online adgang til varer og tjenesteydelser på grundlag af deres IP-adresse, postadresse eller det land, deres kreditkort er udstedt i, er uberettiget, og skal stoppes."


Ifølge forslaget skal kunder fra andre medlemslande have samme adgang som en lokal kunde. Men forslaget om at droppe geoblokering, med undtagelse af transportydelser, finansielle tjenesteydelser i detailleddet og audiovisuelle tjenester. Sælgere er heller ikke forpligtet til at levere i hele EU.


Den tyske MEP'er Evelyne Gebhardt fra S & D-gruppen, medordfører med Kallas på Europa-Parlamentets betænkning, sagde på plenarmødet 25 maj: "I den verden vi lever i i dag, vil det være utænkeligt for en sælger udelukkende at være afhængig af det medlemsland de bor, og vi ønsker samtidig at beskytte forbrugerne, at udrydde diskrimination uanset hvilket land man bor i, eller de kreditkort, de besidder. Det er uacceptabelt i et indre marked. "


Den foreslåede e-handelspakke indeholder også regler om pakkelevering og om forbrugernes ret i den digitale verden.


Lighed for audiovisuelle tjenester


Opdatering af de audiovisuelle regler har til formål at skabe lige konkurrencevilkår mellem traditionelle tv-selskaber og online medietjenesteudbydere. Det omfatter mere fleksible reklameregler og beskyttelse af mindreårige på videodelingsplatforme, såsom Youtube som det allerede gælder for traditionelle medier og on-demand videotjenester som Netflix.


Kommissionen vil desuden støtte industriens selvregulerende foranstaltninger med hensyn til l online-platforme, for eksempel når det kommer til forbrugerrettigheder.


Andrus Ansip, næstformand for Kommissionen med ansvar for det digitale indre marked sagde, da han præsenterede forslaget på plenarmødet: "Alle involverede i markedet, traditionelle og online-udbydere, bør spille efter de samme regler uden diskrimination." "For at trives har alle platforme, herunder de europæiske, brug for et juridisk miljø, der giver dem vished."


Tidligere forslag


I 2015 og begyndelsen af ​​2016 fremlagde Kommissionen også forslag til harmoniserede regler for dine kontraktlige rettigheder, når du køber digitalt indhold, online og fjernsalg af varer og regler for, hvornår du ønsker at se din online-film tjenester i udlandet.


Februar 2016 kom Kommissionen med et forslag om radiofrekvenser med henblik på at øge mobile internettjenester.


Indtil udgangen af ​​2016 planlægger EU-Kommissionen at fremlægge yderligere forslag på områder som momsforenkling, cybersikkerhed og ophavsret.